Poprask ve Sněmovně! Vondráček uspořádal drsný večírek!

Radek Vondráček

Autor: stars24.cz, ČTK

7. března 2019 21:24

Předseda dolní komory a místopředseda hnutí ANO Radek Vondráček by se měl omluvit za to, že v roce 2017 na předsednickém pultu v Poslanecké sněmovně při večírku hrál na kytaru a zpíval, řekl českým novinářům v USA premiér Andrej Babiš (ANO). Opoziční poslanci Vondráčka kritizují, Miroslava Němcová (ODS) či předseda TOP 09 Jiří Pospíšil jej vyzvali k rezignaci. Vondráček na svém facebooku reagoval, že jednací sál se v té době rekonstruoval a byl mimo provoz.

Vondráček serveru Seznam Zprávy řekl, že to sálu prospělo a že by rád v budoucnu nějaké hudební vystoupení zopakoval. Nepovažuje to za zneuctění Parlamentu, naopak se po zhlédnutí fotografií k události hrdě přihlásil. Na večírku, který se podle Vondráčka konal v říjnu 2017, zahrál tři písně společně s poslancem Miloslavem Janulíkem (ANO).

"S kolegou jsme kdysi - to jsem ještě nebyl předseda (Sněmovny) - využili toho, že jednací sál byl před volbami během totální rekonstrukce mimo běžný provoz, koberce vytrhané, lavice před lakováním," napsal Vondráčekna facebooku. "Ani Sněmovna z nás tu Moravu zkrátka nedostane," doplnil. Vondráček je z Kroměříže, Janulík z Valtic na Břeclavsku.

Podle premiéra Babiše to byla klukovina, kterou ale považuje za nevhodnou. S Vondráčkem mluvil a předpokládá, že se omluví. "Samozřejmě to nevypadá dobře. Asi toho teď lituje, si myslím," řekl Babiš. "Myslím, že by se měl omluvit, vysvětlit to," doplnil. Nejde ale podle něj o něco zásadního, co by ovlivnilo život občanů. K výzvám opozice k rezignaci uvedl, že "opozice nemá co dělat, tak vždycky něco žádá."

"Zveřejněné fotografie z mejdanu ANO ve Sněmovně jsou projevem neúcty k historickému a památkově chráněnému prostoru, kde se odehrávaly mimořádné události naší historie. Fotografie a následná reakce předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka ilustrují aroganci, zpupnost a nepochopení povinností jednoho z nejvyšších ústavních představitelů naší země," napsala v tiskovém vyjádření Němcová. "Neznám zemi, kde by něco podobného bylo možné. Jedinou možnou reakcí je rezignace předsedy Sněmovny na svou funkci," doplnila.

Vondráčka k odstoupení vyzval také předseda TOP 09 Pospíšil. "Poskakující poslanci hnutí ANO po předsednické lavici Poslanecké sněmovny je absolutní neúcta k ústavním institucím. Jako politik se stydím a za tyhle nechutné papaláše se omlouvám," napsal. Na tiskové konferenci poznamenal, že by Vondráček měl vyvodit politické důsledky a odstoupit. Jeho chování je podle Pospíšila mimořádně nedůstojné. TOP 09 bude podle předsedy s dalšími stranami navrhovat, aby se Sněmovna kauze mimořádně věnovala.

Pospíšilova stranická kolegyně Markéta Pekarová Adamová na twitteruk události napsala, že by byla ve většině vyspělých zemí důvodem k odstoupení. "U nás se pan Vondráček ani neomluvil, naopak se k tomu poměrně hrdě hlásí a přijde mu to normální," dodala. Novinářům později řekla, že by se k situaci mělo postavit čelem hnutí ANO, když Vondráčeknedokáže vyvodit osobní odpovědnost.

"Někomu to možná přijde úsměvné. Mně symbolické pro vládu ANO. Arogance moci. 'My můžeme všechno. A ještě se za to nestydíme.' Umíte si tohle představit v jakékoliv civilizované zemi?" uvedl na twitteru první místopředseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan. Šéf lidoveckých poslanců Jan Bartošek na twitteru poznamenal: "Takto se chovali bolševici po dobytí Zimního paláce."

Vondráček se omluvil za večírek ve Sněmovně, odstoupit nehodlá

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) se omluvil lidem, jichž se dotklo, že při rozlučkové akci před minulými volbami hrál na kytaru a zpíval na předsednickém pultu v tehdy opravovaném jednacím sálu. K omluvě ho vyzval premiéra a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Část opozičních politiků volá po Vondráčkově odstoupení. Z Vondráčkova dnešního vyjádření v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Frekvence 1 vyplynulo, že rezignovat nehodlá.

"Jestliže jsem se dotkl něčích citů, jestli to opravdu bere jako znesvěcení, jestli to bere nikoli jako trošku uvolnění, jako zlidštění toho prostoru, tak mě to mrzí a moc se za to omlouvám," řekl Frekvenci 1 Vondráček. Poslankyni ODS a bývalé předsedkyni dolní komory Miroslavě Němcové, která ho vyzvala podobně jako šéf TOP 09 Jiří Pospíšil k rezignaci, je připraven omluvit se osobně. K výzvám k odstoupení ale Vondráček uvedl, že jedna věc je zbožné přání nebo politický boj, druhá věc je realita.

Témata: Radek Vondráček (ANO) Poslanecká sněmovna