Novým předsedou Svobodných se stal Tomáš Pajonk

Autor: stars24.cz

19. listopadu 2017 23:17

Novým předsedou Strany svobodných občanů se stal zlínský krajský zastupitel Tomáš Pajonk. V internetovém hlasování, které dnes večer skončilo, ho z pěti kandidátů na funkci zvolili členové strany.

Získal 233 z 451 hlasů, a porazil tak i bývalého šéfa strany Petra Macha, který po neúspěchu ve sněmovních volbách s celým vedením rezignoval. Řekl to mluvčí strany Martin Rumler.

Macha, který vedl Svobodné od jejich vzniku v roce 2009, podpořilo ve volbě 106 členů strany. Pro dalšího z kandidátů, europoslance Jiřího Payna, jich bylo 96. Celkem šestnáct hlasů získali dva řadoví členové, z toho dva Tomáš Michalička a 14 Daniel Urban.

Šestatřicetiletý Pajonk byl dosud předsedou Svobodných ve Zlínském kraji. Podniká v informačních technologiích, je ženatý. S rodinou žije ve Veselé na Vsetínsku.

Po volbě předsedy bude příští týden následovat volba čtyř místopředsedů strany. Kandidáti se do ní mohou přihlásit do pondělí 20. listopadu. O post místopředsedy se zatím uchází devět lidí, jejich jména ale nyní nechtěl Rumler upřesnit. Podle něj je pravděpodobné, že se o funkci místopředsedů budou ucházet ještě i někteří z neúspěšných kandidátů na předsedu. Volba se uskuteční na internetu mezi 22. a 29. listopadem.

U zrodu Svobodných stáli v roce 2009 většinou bývalí členové ODS. Mach byl v červnu 2014 zvolen europoslancem, funkci opustil letos v létě kvůli tomu, aby se mohl naplno věnovat kampani. Ve volbách do Sněmovny však strana neuspěla. Jako jediný z neparlamentních subjektů nicméně Svobodní získali přes 1,5 procenta hlasů, a tím i nárok na státní příspěvek.

Necelých sedm stovek straníků mělo na rozhodování o šéfovi strany celý týden. Předsedu volili od 12. listopadu na internetu, museli se k tomu přihlásit do systému strany.

Témata: svobodní Tomáš Pajonk