Seberou odvahu? Žaloba na Zemana má být tak kvalitní, aby jí nikdo neváhal podpořit

Tomáš Goláň

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

5. února 2019 12:07

V uplynulém týdnu šlo o jednu z nejvýznamnějších událostí na české politické scéně. Šest z 81 senátorů oznámilo, že chce žalovat prezidenta. Šance na úspěch jsou mizivé, ale žalující strana prý má návod, jak přesvědčit kolegy.

Minulou středu oznámila skupina senátorů z Klubu pro liberální demokracii – SENÁTOR 21, že připravuje ústavní žalobu na prezidenta republiky Miloše Zemana. Redakce serveru stars24.cz zjišťovala detaily dokumentu u jednoho z nich, zlínského senátora Tomáše Goláňa.

Senátoři oznámili, že prvním krokem krokem má být faktický popis všech závadných skutků prezidenta. „Měla by to být škála všech kroků, které za poslední roky pan prezident učinil v rozporu s celým ústavním pořádkem,“ uvedl Goláň pro stars24.cz.

V čele skupiny stojí předseda senátorského klubu Václav Láska (nestr. za SZ a KDU-ČSL). Ten rovněž uvedl, že se o ústavní žalobě hodlá poradit s ústavními právníky. „Zatím jsme uvažovali o panu Kyselovi, Elišce Wagnerové a budeme hledat nejméně tři další. Chceme mít těch návrhů více,“ konstatuje Goláň.

Právě ústavní právník Jan Kysela ale o možném úspěchu ústavní žaloby na prezidenta Zemana dost pochybuje. Nevěří totiž, že by mohla projít Poslaneckou sněmovnou. Šance žaloby v horní komoře nechtěl pro naši redakci moc komentovat ani zlínský senátor.

„To nechám na ostatních klubech, my se soustředíme na kvalitu žaloby, aby hlasování všech senátorů nemohlo být odvislé od toho, že je žaloba připravena špatně, ale pouze na osobní odvaze se do něčeho podobného pustit, či nikoliv,“ říká Goláň pro stars24.cz. Zároveň slíbil, že s návrhem žaloby bude veřejnost seznámena po jejím dokončení.

Témata: Tomáš Goláň Miloš Zeman politika Senát ČR