Žaloba na Zemana! Nemůžeme sedět s rukama v klíně, říká pro stars24.cz senátor!

Tomáš Goláň

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

30. ledna 2019 12:10 | Aktualizováno: 30. ledna 2019 12:17

Senátorský klub Senátor 21, jehož předsedou je advokát Václav Láska (nestr. za SZ a KDU-ČSL), dnes oznámil, že připravuje ústavní žalobu na prezidenta Miloše Zemana pro hrubé porušení Ústavy. Senátor Tomáš Goláň přivítal, že se k jím avizované iniciativě připojili ostatní.

„Je to jen další nenávistný pokus o zviditelnění se v médiích,“ uvedl pro sesterský server EuroZprávy.cz tiskový mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. „Není žádným překvapením, že nenávistí rozdělují společnost hlavně ti, kteří se zaklínají “liberální demokracií”. Připomínají svými praktikami ty, kteří v minulosti vzývali “lidovou demokracii”,“ dodal dopoledne na Twitteru.

Ovčáček tím narážel na fakt, že senátorský klub Senátor 21 používá přízvisko Klub pro liberální demokracii. Kromě Lásky jsou jeho členy Ladislav Kos, Tomáš Goláň, Přemysl Rabas, Petr Orel a Lukáš Wagenknecht. Rozhodnutí klubu ohledně ústavní žaloby na prezidenta bylo jednomyslné.

Láska a spol. chtějí za pomoci ústavních právníků vytvořit faktický popis všech skutků prezidenta, kterými porušil a porušuje ústavu, a zároveň koncipovat faktické zdůvodnění a právní argumentaci žaloby.

V senátním klubu SENÁTOR 21 jsme se rozhodli, že vést dál plané diskuzi o činech prezident nemá cenu. My si myslíme, že porušuje hrubě Ústavu. A chceme to argumentačně prokázat. Proto jsme začali psát žalobu. Do 6 až 8 týdnů ji představíme veřejnosti i kolegům senátorům.

— Václav Láska (@VaclavLaska) 30. ledna 2019

„Planá diskuze o tom, zda prezident něco spáchal či nikoli, nemá dále smysl. Je třeba jasně popsat negativní skutky, kterých se prezident dopustil. A přidat precizní právní argumentaci odůvodňující náš závěr, že jimi hrubě porušil Ústavu. To je úkol, který jsme si dali a který splníme,“ sdělil Láska pro stars24.cz.

Už dříve mluvil o ústavní žalobě na prezidenta jeden z členů klubu Tomáš Goláň. „Nemůžeme sedět s rukama v klíně,“ odpověděl na dotaz stars24.cz zlínský senátor. „Když už jsem to začal, musel jsem tlačit na to, aby to pokračovalo,“ dodal poté.

Loni zvoleného senátora těší, že jeho původní iniciativu nakonec podpořili i jeho kluboví kolegové. „Když jsem řekl, že to udělám, byl jsem připraven, že v tom budu sám. Jsem rád, že se připojil i klub a vyslyšel mou výzvu k diskuzi na toto téma,“ uvedl Goláň pro stars24.cz.

Celý text žaloby chce senátorský klub Senátor 21 představit laické i odborné veřejnosti a dalším senátorům a senátorkám do 6 až 8 týdnů. K odvolání hlavy státu je potřeba třípětinová většina přítomných senátorů a souhlas třípětinové většiny všech poslanců.

Právě v Poslanecké sněmovně by taková iniciativa pravděpodobně narazila, potvrzuje to třeba tweet předsedy KSČM Vojtěcha Filipa. „Je smutné, že senátoři Klubu pro liberální demokracii – Senátor 21 nedělají, jak se zdá, nic jiného, než bojují s panem prezidentem,“ konstatuje šéf komunistů.

Témata: Miloš Zeman Václav Láska Senát ČR ústava čr Jiří Ovčáček Tomáš Goláň