Zákaz zvířat v cirkusech? Lidé zuří, politici hatí plány ochráncům!

Cirkus Berousek

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

13. prosince 2018 10:34

Ministr zemědělství Miroslav Toman se vyslovil proti zákazu drezury zvířat. Toman údajně argumentuje tím, že cirkusy jsou tradicí, která by se neměla rušit. S postupem ministerstva naopak nesouhlasí organizace na ochranu zvířat Svoboda zvířat.

Tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý potvrdil, že ministerstvo zřídilo pracovní skupinu. Kromě představitelů resortu zemědělství ji tvoří zástupci Ministerstva životního prostředí, cirkusů, Asociace svazů chovatelů koní ČR, Unie českých a slovenských zoologických zahrad, Státní veterinární správy a Ústřední komise pro ochranu zvířat. Prozatím se sešla dvakrát, další jednání by mělo proběhnout v lednu.

„Dohodli jsme se, že průběh jednání nebudeme komentovat, stejně jako varianty, o kterých se diskutuje,“ odpověděl na dotaz serveru EuroZprávy.cz Bílý a vzápětí dodal: „Naším cílem je najít co nejlepší řešení s ohledem na zdraví zvířat.“

„Nelíbí se nám názorové obraty Ministerstva zemědělství,“ říká pro EuroZprávy.cz za organizaci Svoboda zvířat její místopředsedkyně Lucie Hemrová. Poukazuje tak na fakt, že s novelou zákona, která počítala s úplným zákazem drezury, přišlo před necelými dvěma měsíci samo ministerstvo.

„Nelíbí se nám ani skutečnost, že do pracovní skupiny, která měla nastavit konkrétní podmínky zákazu drezury a vystupování zvířat v cirkusech, byli přizváni zástupci cirkusů, ale ne zástupci ochránců zvířat,“ pokračuje Hemrová, která je rovněž koordinátorkou kampaně Cirkusy bez zvířat. V rámci petiční akce se podařilo nasbírat téměř 17 tisíc ověřených podpisů, do konce roku chce organizace dosáhnout na metu 20 tisíc.

Kampaň bude pokračovat i po Novém roce, přesný termín konce sběru se bude odvíjet od data projednání novely v Poslanecké sněmovně. „Počítáme s tím, že budeme náš původní návrh zákazu využívání volně žijících zvířat v cirkusech prosazovat na půdě Parlamentu ČR,“ dodává s odhodláním Hemrová.

Kromě tisíců lidí podpořila iniciativu Cirkusy bez zvířat i řada známých osobností, fotkou s hashtagem #cirkusybezzvirat na sociální síti Instagram sdíleli například také herečka Patricie Solaříková, písničkář Pokáč či Tamara Klusová.

Témata: cirkus Zvířata Miroslav Toman