Kmenta: Estébácké manýry se vrátily. Zeman je nebezpečný a nemocný člověk!

Jeden z našich špičkových investigativních novinářů - Jaroslav Kmenta

Autor: Jan Novák, stars24.cz

9. listopadu 2017 14:27

Prezident Miloš Zeman zahájil třídenní návštěvu Olomouckého kraje. V rámci cesty se zastavil také v Lipníku nad Bečvou, kde na něj kromě jeho fanoušků čekala také skupina odpůrců. Proti jednomu z nich, který z okna restaurace hlasitě pustil hudbu, dokonce zasahovala policie. Novinář, který byl na místě, později popsal, co se dělo pak, když byl muž odveden k podání vysvětlení na policejní služebnu.

Jak jsme vás již informovali, hlavu státu v Lipníku „uvítalo“ několik desítek jeho odpůrců s červenými kartami i transparenty. Z okna tamní restaurace při příchodu Zemana na náměstí pustili symbolicky hlasitě Modlitbu pro Martu. „Policisté v civilu nám to přerušili, vstoupili do soukromých prostor, které jsme měli půjčené od majitele restaurace a našeho zvukaře odvezli k výslechu," řekla iniciátorka protestu Marie Šuláková.

Podle policie muž narušil hlasitou produkcí ohlášené setkání občanů s prezidentem, proto je podezřelý z přestupku proti právu shromažďovacímu. „Muž byl policisty opakovaně vyzván, aby zanechal svého protiprávního jednání," uvedl policejní mluvčí Libor Hejtmánek. Následně byl muž zadržen a převezen k podání vysvětlení na obvodní oddělení policie. Organizátoři protestu už podali trestní oznámení mířící na zasahující policisty. 

Celý incident osobně viděl také novinář Jaroslav Spurný, který jej detailněji popsal na sociálních sítích. „Byl jsem tam. Asi dvacet minut po zatčeni 'zvukaře' natáčeli policisté tajně z ulice přes velké okno kavárny několik uvnitř sedících demonstrantů. 'Natoč tu ženskou, ta to organizovala,' říkal muž v civilu kolegovi s malou videokamerou. 'A ještě toho chlapa',“ popisuje Spurný, co se dělo pak.

Dodal také, že stál kousek od nich a požádal je o legitimaci. Chtěl si je také vyfotit. „Chvíli natáčeli na kameru mě a pak si nasadili kapuce. 'Máme uniformy blbečku?'zeptal se mě jeden z nich a postavil se ke mně velmi velmi blízko, abych nemohl fotit. Kameraman mezitím utekl. 'Tady nikdo nikoho nenatáčel,' řekl muž a odešel,“ popisuje rozhovor novinář.

Stejné muže pak viděl znovu. „Později jsem je viděl za zábranami, za než mohli jen policisté a Zemanův doprovod. Byl jsem celkem šokovaný ze své bezmoci. Nicméně se pokusím zjistit o koho šlo. Fakt mě to tajné filmování demonstrantů půl hodiny po demonstraci připomnělo estébáky,“ upozornil.

Jeho slova a celou situaci okomentoval také známý investigativní novinář Jaroslav Kmenta. „Nejodpornější forma útlaku - natočit demonstranty, poděsit je a zavřít. Estébácké manýry se vrátily. Miloš Zeman je nebezpečný a nemocný člověk, který spolu s Andrejem Babišem pošlapávají demokracii a svobodu, kterou jsme v roce 1989 získali,“ uvedl Kmenta na sociálních sítích.

„Co když někdy takoví 'tajní policajti' budou vydírat či zavírat někoho z vás, nebo vaše děti? A jenom za to, že říkáte čí zpíváte svůj názor na veřejnosti. To se probudíte až když bude nejhůř? Sorry, ale je mi z té šikany, kterou předvádí ta sebranka kolem Hradu a policie, fakt zle,“ nebral si servítky novinář.

Témata: Miloš Zeman Jaroslav Kmenta