Co bude s důchodci? Stát má pro ně špatnou zprávu!

Důchodci, ilustrační fotografie

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

28. listopadu 2018 15:11

Přípravy důchodové reformy v Česku se za poslední rok nikam neposunuly. Fungovat nezačal ani tým, jehož vytvoření poslední dvě vlády slíbily. Budoucnost důchodců je tak krajně nejistá.

První Babišova vláda ANO nastoupila loni v prosinci, důvěru nezískala. Druhý Babišův menšinový kabinet ANO a ČSSD s podporou komunistů začal úřadovat koncem června, důvěru má od 11. července. V programovém prohlášení slibuje, že vytvoří tým pro reformu, který připraví řešení se "standardem plošného zabezpečení na principu solidarity" a posílením zásluhovosti.

Babišovo prohlášení také uvádí, že chce v důchodové reformě "konkrétní kroky bez zdlouhavých diskusí". Podstatou má být oddělení důchodového účtu od státního rozpočtu. Stejně jako nynější kabinet psala ve svém programu o reformě i první Babišova vláda.

Zatím se ale nic nepohnulo a věci se neposouvají kupředu. Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) v srpnu ve Sněmovně řekla, že by v září chtěla mít a zveřejnit harmonogram důchodové reformy. V polovině září pak oznámila, že svůj návrh sociální demokraté odeslali hnutí ANO. Podrobnosti ale nepřiblížila. A tvrdí, že připravují aktivitu, která je zatím tajná.

Vláda by přitom měla hledat řešení k zajištění udržitelnosti penzí. Měla by se zajímat o to, jak bude systém vypadat, odkud bude mít příjmy, jak vysoký bude poměr důchodu ke mzdě a kolik si na penzi budou muset spořit lidé.

Penzijní soustava totiž bez reformních změn nebude dlouhodobě udržitelná. Problém by mohl nastat po polovině 30. let, kdy začnou do důchodu odcházet silné ročníky ze 70. let, takzvané Husákovy děti. Výdaje by tak mohly být ročně až o čtyři procenta HDP vyšší než příjmy, v dnešních cenách by tak schodek mohl činit ročně téměř 200 miliard korun.

ANO vychází z návrhů profesora Jaroslava Vostatka ze soukromé Vysoké školy finanční a správní, který byl členem důchodové komise za minulé vlády. Ten navrhoval, aby se penze skládala ze solidárního rovného důchodu od státu a ze zásluhového důchodu podle odvodů.

Pravicové strany ale záměr kritizovaly, podle nich měl vést ke snížení penzí a výdajů na ně. Návrh se nelíbil ani ČSSD a odborům. Výhrady mají i někteří politici ANO, návrh se jim zdá příliš radikální. 

Témata: důchodci důchody