Babiš pro stars24: Hon na mou rodinu! Syn je psychicky nemocný, dcera má bipolární poruchu!

Andrej Babiš v Poslanecké sněmovně

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

13. listopadu 2018 9:39

Premiér Andrej Babiš se poprvé vyjádřil ke kauze údajného únosu jeho syna. Andrej Babiš mladší tvrdí, že ho spolupracovníci jeho otce drželi kvůli kauze Čapí hnízdo na Krymu. Premiér ale tvrdí, že jde o hon na jeho rodinu.

Premiér podle něj chtěl, aby kvůli kauze zmizel z Česka. Babišův syn řekl serveru Seznam, že k farmě Čapí hnízdo, kvůli níž premiér čelí obvinění z dotačního podvodu, podepisoval nějaké dokumenty, ale prý nevěděl, co podepisuje. Byl prý jako pacient v Národním ústavu duševního zdraví a v současnosti bere léky. 

Babišův syn serveru ve Švýcarsku řekl, že se v minulosti kvůli konfliktu s policií dostal do Národního ústavu duševního zdraví, kde se setkal s psychiatričkou Ditou Protopopovou. Ta letos kandidovala v komunálních volbách za hnutí ANO, které vede Andrej Babiš starší.

Po vypuknutí kauzy Čapí hnízdo manžel Protopopové Petr údajně odvezl Babišova syna na ukrajinský poloostrov Krym. "Zneužil toho, že můj otec, chtěl, abych zmizel. Kvůli stíhání Čapího hnízda," řekl Babišův syn serveru.

Premiér ale tvrdí, že je vše jinak. "Můj syn je psychicky nemocný. Bere léky, musí být pod dohledem a žije s matkou ve Švýcarsku.  Moje dcera trpí bipolarní chorobou," řekl pro stars24.cz.

"Mého syna nikdo neunesl, z ČR odjel dobrovolně. Tuto věc prošetřovala policie a sama došla k závěru, že se únos nikdy nestal. Odmitám tuto manipulaci a nehorázný tlak novinářů na orgány činné v trestním řízení. Je mi líto, že se tady pořádá hon na moji rodinu, který jsem jim svým vstupem do politiky způsobil," dodal pro stars24.cz Babiš.

Informace o tom, že Andrej babiš mladší byl údajně spolupracovníky svého otce unesen na Krym, aby nemohl svědčit v kauze Čapí hnízdo, vyvolal na české politické scéně bouřlivé reakce. Část politiků volá po demisi vlády, další poslanci chtějí vyvolat o hlasování nedůvěře vládě.

Podle předsedy TOP 09 je nyní na řadě česká justice. „Zjištěné skutečnosti mohou znamenat velký skandál. České soudy musí teď v první řadě určit znalce, který posoudí, zda je Andrej Babiš ml. skutečně nezpůsobilý trestního řízení nebo jde jen o účelové vyhýbání se trestnímu stíhání,“ říká europoslanec Jiří Pospíšil.

„Že někteří lidé dělají z politiky svým působením špínu se bohužel děje, ale že někdo přísahá na životy a zdraví svých dětí, a pak svého syna jako nepohodlného nechce v ČR je lidsky naprosto nechutné,“ myslí si lidovecký poslanec Marian Jurečka. Oznámil také, že v úterý navrhne na předsednictvu a poslaneckém klubu KDU-ČSL vyvolání hlasování o vyslovení nedůvěry této vládě. 

„Jsem překvapen tím, ze naše policie nedokáže dva roky získat svědectví člověka, kterého nakonec naleznou a vyzpovídají dva novináři. Je to jen náhoda?“ je překvapen předseda ODS Petr Fiala. První místopředsedkyně strany Alexandra Udženija se pak na věc dívá z trochu jiného úhlu. „Chápu, že teď spousta novinářů bude chtít ještě větší "senzaci". Jen vás snažně prosím jako matka o jedno: nedělejte to tomu dítěti (a je jedno kolik mu je). Nechte ho být! Prožil si asi hodně...“ žádá Udženija.

Vysvětlení požaduje i předseda Pirátů Ivan Bartoš. „Doufám, že se k tomu postaví čelem. Ve mně osobně vyvolávají události, kromě jistého zděšení a vzpomínek na kauzu typu únos syna slovenského prezidenta (myslel jsem, že divoký devadesátky jsou už za námi) a bizarností typu “Škrlová”, řadu obav," uvedl.

Témata: Andrej Babiš Andrej Babiš ml. únos / rukojmí Čapí hnízdo