Češi si podali Babiše! Vypískali ho a plivali na něj! Teď jim to brutálně vrátil!

Andrej Babiš

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

27. srpna 2018 16:41

Premiér Andrej Babiš se ve svém pravidelném příspěvku na sociálních sítích rozpovídal o plánovaném navyšování důchodů i platů pracovníků ve školství. Pozastavil se ale mimo jiné i nad děním u Českého rozhlasu 21. srpna. A své kritiky, kteří jej důrazně vypískali, rozhodně nešetří.

„Zdravím hlavně důchodce, učitele a další pracovníky ve školství. Jsem hrozně rád, že se nám podařilo prosadit zvýšení vašich platů a důchodů. Rekordním způsobem. A jako bonus přestaly ty šílený vedra,“ začal svůj příspěvek Babiš. Zmínil také to, že se jedná o zpomalení růstu platů poslanců.

Velkou část příspěvku ale věnoval také tomu, co se dělo v Praze 21. srpna. „A teď bych rád napsal něco k pietnímu aktu před Českým rozhlasem. Tedy on byl plánovaný jako pietní, ale určitě jste v televizi viděli to divadlo, které rozpoutala skupina lidí před budovou. Povídal jsem si potom s několika staršími dámami, které měly až slzy v očích z toho, jak křiklouni shodili celou tu vzpomínku na lidi, kteří položili život v rámci ruské okupace,“ tvrdí premiér.

A protože lidé prý přes ten řev jeho projev určitě nemohli slyšet, ho zveřejnil i i na Facebooku. „Můžete mi věřit, že číst projev až do konce, když vám lidi sprostě nadávají, plivou a máte pocit, že vás můžou každou chvíli fyzicky napadnout, není nic příjemného. Ale z úcty k obětem okupace jsem to udělal,“ postěžoval si Babiš.

Pro kritiky, kteří jej před Rozhlasem vypískali, ale nemá pochopení. „Co vlastně znamená svoboda a demokracie? Sprostě nadávat a řvát z jednoho metru premiérovi do obličeje? Pro někoho asi jo. Jsou lidi, které to vyloženě baví. Pořád ta samá skupinka. Když bylo hlasování o důvěře, když někde máme mítink, dokonce když jsem se ženil, a teď když jsem vzdával hold obětem před Českým rozhlasem,“ zlobí se šéf vlády.

„Svoboda a demokracie pro tyhle lidi znamená právo dát průchod nenávisti. Ale já pamatuju, že v roce 1968 i 1989 jsme si pod slovem svoboda a demokracie představovali něco jiného: svobodu cestovat, říct názor a nebát se, že vás za něj zavřou, pracovat a studovat v zahraničí. Dnes to máme, získali jsme svobodu po roce 1989 a není ohrožená. Jak jsem už řekl v projevu: 'Každý si dnes může říkat a psát co chce, každý si může založit stranu nebo hnutí nebo změnit své volební preference. A komu se něco nebo někdo nelíbí, může jakkoli kritizovat a proti něčemu brojit nebo si v příštích volbách zvolit někoho jiného',“ cituje svá slova Babiš.

Babiš také ujišťuje, že v politice neotupět. „Vždyť mi chodí i spousta anonymních dopisů a dokonce výhrůžky smrtí. Ale já nejsem cynik. Ty urážky se mě pořád dotýkají. Když na mě někdo fanaticky řve “estébák” nemůžu tu křivdu necítit. Soud na Slovensku jsem vyhrál. Mou rodinu StB šikanovala kvůli emigračkám a mému tátovi zarazila služební postup. Ale to fanatikům nejde vysvětlit. Nechápou ani to, že člověk, na kterého můžou beztrestně plivat, není ohrožení demokracie. Jediné, co ohrožuju, je korupční klientelistický systém, který tady zakořenil po roce 89, a který postupně odstraňujeme,“ chvástá se premiér.

Témata: Andrej Babiš