Krok k totalitě? „Rozhlas mě zesměšnil. Zestátním ho,“ hrozí Okamura

Tomio Okamura

Autor: stars24.cz

24. října 2017 16:29

Předseda hnutí SPD Tomio Okamura byl ve středu hostem pořadu Dvacet minut Českého rozhlasu. Hovořil o svých plánech a o tom, že chce prosazovat body z programu jeho hnutí. Konec debaty se však nesl v duchu kritiky českých veřejnoprávních médií.

Okamura v rozhovoru mluvil například o tom, že by zrušil Senát, který je podle něj k ničemu. Zároveň by chtěl snížit počet poslanců. Argumentovat tím, že vykonával obě funkce a že tak může srovnávat.

Rozzlobil ho však dotaz moderátorky, kterou zajímalo, jestli podobně jako v Úsvitu nehrozí v SPD finanční spory. Okamura se ohradil, že je po volbách a že ho už dříve prošetřila police, která řekla, že se neobohatil.

„Vzdal jsem se podpisového práva. Smlouvy musí podepisovat pětičlenné předsednictvo,“ vysvětloval rozzuřený Okamura, když byl dotazován na čtyři roky starou smlouvu s Úsvitem, která byla předmětem policejního vyšetřování. 

Pak přešel do útoku. „Nevím, co tady říkáte. Jsem čistý jako lilie. Byl jsem prošetřen. Už je po volbách,“ opakoval Okamura. „Co to vykládáte? Koho vy jste měla za partnera před deseti lety, také se vás na to neptám,“ doslova vykřikoval šéf SPD. 

„Finanční problémy má například Český rozhlas, který má netransparentní hospodaření, proto chceme změnit zákon, aby spadal pod kontrolu NKÚ. Chceme zrušit koncesionářské poplatky, zestátnit jej,“ říká s tím, že pokud budou ve vládě, tak se zásadně zaměří na Českou televizi a Český rozhlas.

Na slova Okamury obratem zareagoval generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral, který uvedl, že politik svými výroky o zestátnění Českého rozhlasu a České televize ohrožuje principy demokracie. Ohradil se také proti jeho tvrzením o hospodaření rozhlasu, které podle jeho slov „bylo, je a bude vždy zcela transparentní“.

Demokracii musime bránit! A tak Okamurovy choutky zestátnit @CzechTV a @CRozhlas překazit.

— Michal Horáček (@m_horacek) 24. října 2017

Poukazuje také na to, že hospodaření ČRo bylo bez výhrad schváleno Poslaneckou sněmovnou a že se nikdy nebránil tomu,  aby bylo jeho hospodaření podrobeno kontrole NKÚ. Naopak prý tento postup uvítá.

Okamurovy výroky jsou nebezpečné. Jakákoliv cenzura je nepřípustná. Je třeba se proti tomu ohradit. https://t.co/cngZr8L0dp

— Piráti (@PiratskaStrana) 24. října 2017

„Zcela razantně Český rozhlas odmítá myšlenku pana Okamury o zestátnění médií veřejné služby. Podobný krok by byl bezprecedentním narušením demokratických principů, na kterých stojí Česká republika. Byl by to krok zpět k totalitnímu systému, kterého se česká společnost zbavila v listopadu 1989 po sametové revoluci. Zestátnění Českého rozhlasu a České televize by znamenalo potlačení svobody projevu, narušení objektivního a pravdivého informování veřejnosti,“ dodal Zavoral.

Politici s návrhem nesouhlasí 

Proti slovům Okamury se už ohradil například prezidentský kandidát Michal Horáček, který mluví o tom, že jeho choutky je třeba překazit. Pozadu nezůstali ani Piráti, kteří říkají, že „Okamurovy výroky jsou nebezpečné a jakákoliv cenzura je nepřípustná". 

Návrhy na zestátnění ČRo a ČTV z dílny T. Okamury je útok na demokracii. To nedovolíme!" uvedl na twitteru místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek. Podle předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska by to byl jeden z kroků, který by vedl k likvidaci plnohodnotné demokracie. "Budeme tomu bránit ze všech sil," řekl.

Jakékoliv zestátnění veřejnoprávních médií "rezolutně odmítá" i hnutí Starostové a nezávislí (STAN). "Veřejnoprávní média musí zůstat svobodná a nezávislá," reagoval na twitteru mluvčí strany Karel Kreml.

Zestátňovat nemíní ani vítěz sněmovních voleb hnutí ANO. "Samozřejmě nikdo tady nic nechce zestátňovat. Máme jasný systém a my nic nechceme měnit," uvedl předseda Andrej Babiš. S takovými nápady absolutně nesouhlasím, dodal ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

Zrušení koncesionářských poplatků podporují i komunisté, řekl předseda KSČM Vojtěch Filip. Veřejnoprávní televize a rozhlas by se podle něj mohly platit ze státního rozpočtu, odmítl však jejich zestátnění. Místopředseda komunistů Jiří Dolejš podotkl, že KSČM si přeje co nejobjektivnější fungování veřejnoprávních médií kontrolované mediálními radami. "Nepřejeme si ale vládní televizi, ani vládní rozhlas," dodal.

K úvahám o zrušení koncesionářských poplatků se dnes na tiskové konferenci vyjádřil také prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Uvedl, že Miloš Zeman se netají skeptickým názorem na koncesionářské poplatky. "Při nedávné návštěvě Plzeňského kraje pan prezident hovořil o roli České televize a domnívá se, že by právě zrušení koncesionářských poplatků České televizi výrazně prospělo," připomněl mluvčí.

Témata: Tomio Okamura Český rozhlas