25 let svoji! První pár slaví stříbrnou svatbu, vztah Ivany a Miloše Zemanových ale nebyl vždy idylický!

Prezident Zemans manželkou 9

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

2. srpna 2018 13:23

První pár České republiky slaví! Ivana a Miloš Zemanovi si 2. srpna 1993 řekli své „ano“ a tak na dnešní den připadá jejich stříbrná svatba!

Miloš Zeman se se svou nastávající seznámil díky práci. Ivana, tehdy ještě jako studentka romanistiky Masarykovy univerzity v Brně, zaslechla, jak si vědecký pracovník Prognostického ústavu ČSAV a poslanec Miloš Zeman stěžuje, že nemá sekretářku.

A i když už měla rozpracovanou diplomovou práci, přerušila studium a od podzimu 1990 se stala Zemanovou asistentkou v Prognostickém ústavu. Pracovní vztah se pak změnil v osobní. A když přišla Ivana do jiného stavu, tak si o 20 let staršího Zemana vzala. Svatba se konala 2. srpna 1993 na Novoměstské radnici v Praze. Prvního ledna 1994 se jim narodila dcera Kateřina. 

Manželství ale nebylo vždycky jako z pohádky. Když Zeman v roce odešel z postu předsedy české vlády, přestěhoval se na milovanou Vysočinu. Jeho žena s dcerou zůstala v Praze – a manželství se tak v roce 2001 změnilo spíše ve formalitu.

Na Vysočině pak současný prezident trávil čas až do doby, než byl zvolen hlavou státu. Ivana Zemanová se v tomto období na veřejnosti téměř nepohybovala. Zejména po prvním pokusu o Zemanův návrat do vrcholných politických funkcí v roce 2003 byla zklamaná z výsledku prezidentských voleb, kde její manžel nebyl zvolen. Na protest po deseti letech vystoupila ze sociální demokracie.

Na rozdíl od své dcery Kateřiny Zemanové se nezapojila do další manželovy volební kampaně v kandidatuře na prezidenta republiky v roce 2012. Krátký rozhovor během předvolební kampaně poskytla až krátce před druhým kolem přímé volby. Naopak do kampaně před prezidentskými volbami v roce 2018 se zapojila výrazně – stála dokonce v jejím čele.

Pro Ivanu jde o první manželství, Miloš Zeman jen ženatý už podruhé. Jeho první ženou byla jeho spolužačka ze střední Blanka. S ní má syna Davida.

Témata: Miloš Zeman Ivana Zemanová Kateřina Zemanová