Mimo Babiše ANO nikoho jiného nemá? Je prý jediným možným premiérem

Andrej Babiš, 4. celostátní sněm hnutí ANO

Autor: stars24.cz, ČTK

22. října 2017 17:16

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš je připraven v pondělí dorazit za prezidentem Milošem Zemanem na schůzku do Lán. Novinářům to řekl místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek.

Zeman předtím serveru Blesk.cz řekl, že pověří sestavením vlády Babiše. Názor by změnil jen v případě, kdyby Babiš o premiérský úřad zájem neměl. Faltýnek na to řekl, že ANO jiného kandidáta na předsedu vlády nemá.

Faltýnek uvedl, že Babiš se o schůzce se Zemanem dozvěděl teprve poté, co do sídla Sněmovny odpoledne dorazil na jednání o budoucím uspořádání dolní komory s šéfem Starostů a nezávislých Petrem Gazdíkem. "V průběhu jednání ho pozval pan prezident na jednání na zítra odpoledne," řekl. Babiš podle něj pozvání přijal.

Místopředseda ANO trvá na tom, že Babiš je kandidátem hnutí na předsedu vlády. "Je to náš předseda, lídr, dostal nejvíc preferenčních hlasů, z našeho pohledu je to náš jediný kandidát na premiéra," uvedl.

Zeman také uvedl, že by považoval za logické, aby se do vlády zapojili Piráti. Podle něj by to byl přínos, protože tato strana má odbornost v oblasti digitalizace. Piráti sice před volbami uváděli, že chtějí zůstat v opozici, podle Zemana ale z opozice nelze prosadit téměř nic. Prezident také řekl, že by osobní antipatie vůči Babišovi neměly stát v cestě snaze o zdokonalení Česka.

Témata: volby 2017 Andrej Babiš