Změny v důchodech u prominentů komunistického režimu nebudou. Poslanci to zamítli

Poslanecká sněmovna, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

29. července 2023 10:42

Sněmovnou neprošel tento týden návrh na rozšíření skupiny bývalých prominentů komunistického režimu, kterým budou sníženy důchody příští rok.

Sněmovna zamítla pozměňovací návrh Jiřího Maška z hnutí ANO k vládní penzijní novele, který chtěl zahrnout i představitele bývalé Československé strany lidové a Československé strany socialistické. Schválená novela upravuje podmínky pro předčasné důchody, zpomaluje pravidelné valorizace a nahrazuje mimořádné valorizace během období vyšší inflace dočasnými přídavky.

Maškův pozměňovací návrh obsahoval legislativní chyby. Sněmovna nejprve odmítla jeho celkovou opravu hlasováním koalice a následně také odmítla úpravu v původní podobě.

Československá strana lidová a Československá strana socialistická byly za doby socialismu součástí komunistické strany a dalších organizací Národní fronty. Jiří Mašek zdůvodnil svůj návrh tím, že exponenti těchto stran úzce spolupracovali a byli páteří minulého systému. Sám navrhoval snížení penzí komunistických prominentů po více než 30 letech od pádu bývalého režimu s cílem dosáhnout větší spravedlnosti.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka z KDU-ČSL již dříve uvedl na schůzi sociálního výboru, že snížení důchodů se týká například členů někdejších vlád bez ohledu na jejich stranickou příslušnost. Omezení na bývalou komunistickou stranu je dáno tím, že její ústřední výbor byl tehdy podle ministra hlavní vedoucí silou státu. 

Témata: důchody komunisté Poslanecká sněmovna