Požár je pod kontrolou, Rhodos opouští český konzulární tým

Ministerstvo zahraničních věcí

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

28. července 2023 17:05

Ministerstvo zahraničí informovalo o návratu speciálního konzulárního týmu z požárem zasaženého ostrova Rhodos, který poskytoval pomoc českým turistům, včetně té na letišti. V prohlášení uvedlo, že je situace na ostrově několik dní stabilizovaná.

Spolu s tím byla dnes zrušena speciální telefonní linka, kterou ministerstvo zřídilo v neděli. Linka sloužila k poskytování informací o aktuální situaci a k pomoci českým občanům v nouzi.

Během fungování této telefonní linky bylo vyřízeno celkem 349 hovorů, z nichž 52 pocházelo od českých občanů, kteří se ocitli na ostrově Rhodos v kritické situaci. Další čtyři hovory byly od občanů na ostrově Korfu, zbytek zaznamenala linka od příbuzných v České republice a od lidí, kteří se zajímali o informace ohledně plánovaných cest do rizikových oblastí.

Konzulární tým, který se skládal z dvou konzulárních pracovníků a dvou hasičských důstojníků, nyní opouští ostrov Rhodos. Během svého působení zde poskytoval pomoc českým občanům, pomáhal jim s organizací návratu domů, vydáváním náhradních cestovních dokladů a komunikací s místními řeckými orgány.

Dále spolupracoval s delegáty cestovních kanceláří a poskytoval Čechům důležité informace a psychologickou podporu v obtížných situacích. 

Témata: Řecko ministerstvo zahraničí