Změny v důchodech prošly Sněmovnou. Mají upravit valorizace a zpřísnit předčasné penze

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

26. července 2023 14:00

Poslanci ve středu schválili sporné změny v důchodech poté, co vládní koalice pevně stanovila čas hlasování na 12:30. Opoziční hnutí ANO a SPD neprosadila zamítnutí předlohy, jejich zástupci ale dali předem na vědomí, že jsou připraveni se obrátit na Ústavní soud. Předlohu navíc ještě musí schválit Senát a podepsat prezident.

Opozice v průběhu jednání kritizovala vládní koalici za to, že porušuje jednací řád, když omezila čas vystoupení na deset minut a zvažovala zavedení pevné doby hlasování. Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová avizovala, že pokud bude čas pevně stanoven, obrátí se hnutí na Ústavní soud. Stejně tak se vyjádřili i zástupci hnutí SPD.

V momentu hlasování se ještě hlásilo o slovo přes 30 opozičních poslanců. Pro schválení bylo 86 ze 155 přítomných, k zástupcům vládních stran se přidal nezařazený Ivo Vondrák (ex ANO). Proti hlasovali všichni členové opozice, bylo jich 69.

Co se týká schválených změn v důchodech, podle návrhu ministerstva práce a sociálních věcí mají zůstat pravidelné valorizace, ty mimořádné by však nahradil dočasný příspěvek. Podle ministra Mariana Jurečky (KDU-ČSL) má zmenšit rozevírání nůžek mezi bohatšími a chudšími seniory. "Chci zdůraznit, že nadále budeme v době extrémní inflace důchodcům pomáhat se zvýšenými náklady," řekl v květnu.

Příspěvek bude odvozen od průměrného starobního důchodu v jednotné pevné částce ve výši 30 % růstu cen, zároveň se zvýší procentní výměra důchodů o dalších 30 % růstu cen. Zvýšení bude trvalé a zohlední se při řádné valorizaci. "Důchody budou stále navyšovány v řádném termínu od prvního ledna. Na tom se nic nemění. Toto navýšení bude inflaci kompenzovat v plném rozsahu," vysvětlil ministr.

Počítá se také se změnami v podmínkých předčasných důchodů. Nově má být možné do něj odejít nejprve tři roky před dosažením důchodového věku, a to pod podmínkou získání doby pojištění 40 let. Zvýšit se má také intenzita krácení procentní výměry.

Témata: Poslanecká sněmovna důchody