Vypadněte z Ukrajiny, zareagovalo české ministerstvo na kritiku Ruska

Ministerstvo zahraničí

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

25. července 2023 22:24

Ruská diplomacie tvrdí, že české úřady se namísto řešení chronických problémů země zapojují do "destruktivních zahraničně politických akcí". Ruské ministerstvo zahraničí to uvedlo na sociálních sítích. Česká republika v reakci doporučila Rusku, aby "vypadlo" z Ukrajiny.

Ruská zpráva kritizuje fungování médií v Česku a vyjadřuje "znepokojení" ohledně stavu svobody slova. Na sociálních sítích byla tato zpráva ruského ministerstva zveřejněna právě v den, kdy ruská generální prokuratura označila za "nežádoucí" ruskou televizi Dožď, jako další z řady nezávislých médií, jejichž působení je v současném Rusku zakázáno.

Dále se ruská diplomacie zmiňuje o kritice mezinárodních organizací v oblasti ochrany lidských práv týkající se rasistických předsudků a rasisticky motivovaných útoků, zejména proti muslimům, Romům, Židům, migrantům a aktivistům národnostních menšin.

Terčem kritiky je i stav české justice, postavení žen a problematika domácího násilí. Rusko také poukazuje na problémy Česka v ochraně práv dětí, zejména v souvislosti s rozšířeným sexuálním vykořisťováním a zneužíváním.

"Chronické problémy Česka: Neunášíme děti, nebombardujeme nemocnice a neokupujeme sousední země," reagovala česká diplomacie na ruskou zprávu o dodržování lidských práv ve světě.

V odpovědi Moskvě česká strana doporučila "vypadnout" z Ukrajiny, kterou Rusko napadlo loni v únoru. Na sociální síti zareagoval také někdejší vedoucí komunikace generálního štábu a mluvčí české armády Ivo Zelinka, který přestoupil ke specializovanému armádnímu útvaru kybernetických operací. "Chápete v Rusku, že nás v Česku váš názor vůbec nezajímá?" zareagoval.

Témata: Rusko ministerstvo zahraničí