Miloš Zeman a Václav Klaus by si mohli polepšit. Piráti jim ale přidávat nechtějí

Miloš Zeman

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

19. července 2023 10:40

Česko má od března opět dva exprezidenty v osobách Václava Klause a Miloše Zemana, který na jaře přepustil své místo na Pražském hradě současnému prezidentovi Petru Pavlovi. Oba někdejší politici pobírají rentu, přičemž se v rámci konsolidačního balíčku řeší její možné navýšení. Vládni Piráti jsou ale proti.

Bývalý prezident má v současnosti po skončení mandátu ze zákona nárok na doživotní rentu ve výši 50 tisíc korun měsíčně. Dále mu přísluší stejně vysoká víceúčelová paušální náhrada na pokrytí nájmu za kancelář a odměny pro asistenta. Obě částky jsou splatné předem vždy do pěti pracovních dnů od počátku příslušného kalendářního měsíce.

Piráti dali v uplynulém týdnu jasně najevo, že jsou proti zvýšení prezidentské renty na dvojnásobek. "Úsporný balíček má peníze šetřit, ne rozdávat. Proto chce (předseda poslaneckého klubu) Jakub Michálek prosadit, aby se zvýšení této renty z návrhu vyškrtlo," uvedli na twitteru.

"Je období ekonomické krize a lidé na všech úrovních si utahují opasky. Rodiny šetří, politici zmrazují platy, státním úředníkům se má brát a seniorům se zpomaluje růst důchodů," vysvětlil nejmenší vládní subjekt svůj postoj.

Kriticky se k jejich iniciativě vyjádřil exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). "Státní rozpočet je v hlubokém strukturálním problému. Jestli je něco skutečně nesmysl, tak věnovat energii diskuzi o rentě pro dva až tři lidi. Dejte tam základnu, valorizační automat a jděte od toho. Skutečnost, že Pirátská strana širší obzory nemá, by neměl být důvod k vášnivé hádce," poznamenal na sociální síti.

Témata: Miloš Zeman Václav Klaus prezident čr Česká pirátská strana