Petr Pavel popohání Ukrajinu. Území musí vybojovat do konce roku

Petr Pavel

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

11. července 2023 17:00

Prezident České republiky Petr Pavel věří, že jakékoli úspěchy na ukrajinském bojišti do konce letošního roku se stanou základem pro budoucí jednání mezi Ukrajinou a Ruskem, uvedl to server Evropska pravda.

Pavel to řekl v diskusi na odborném fóru na okraj úterního summitu NATO ve Vilniusu. Podle něho se „okno příležitostí“ pro vojenský postup Ukrajiny uzavře do konce roku.

"Musíme se dívat realisticky: okno příležitosti se víceméně zavře do konce letošního roku. Nejen kvůli zimním podmínkám, ale také kvůli nadcházejícím volbám na Ukrajině, v Rusku a ve Spojených státech," řekl český prezident.

Dodal, že podle jeho názoru spojenci nakonec sníží svou vojenskou podporu Ukrajině.

"Zaznamenáme také další pokles ochoty masivně podporovat Ukrajinu dalšími zbraněmi. Všechny tyto podmínky pravděpodobně povedou k závěru, že cokoliv se podaří do konce letošního roku, bude základem pro jednání," řekl Pavel.

V březnu prezident Pavel v rozhovoru pro polský deník Rzeczpospolita uvedl, že dojde pouze k jednomu pokusu o zahájení velké protiofenzívy na Ukrajině.

Následně Pavel v komentáři k jeho slovům řekl, že Ukrajina bude mít letos jeden pokus o protiofenzívu, protože takové operace vyžadují hodně času a prostředků.

Témata: válka na Ukrajině Petr Pavel