Sněmovní boj vláda versus opozice kvůli úspornému balíčku. Havlíček žádá odvolání Stanjury

Karel Havlíček

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

11. července 2023 11:31 | Aktualizováno: 11. července 2023 12:02

Poslanci v úterý dopoledne zahájili ve Sněmovně jednání o konsolidačním neboli ozdravném baličku. Jeho nastavení se nelíbí především opozičním hnutím, která hodlají cestu k jeho schválení zkomplikovat. Exministr Karel Havlíček dokonce vyzval k odvolání ministra financí Zbyňka Stanjury.

Předsedkyně PS Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) nejprve přečetla seznam omluv. Sněmovna následně na návrh poslance Marka Bendy (ODS) schválila noční jednání.

Karel Havlíček (ANO) při svém projevu kritizoval ministra financí Zbyňka Stanjuru za nepřítomnost u jednání. Vyzval k jeho nahrazení. „Kde chcete šetřit 54 miliard korun v rámci dotací? Chci od vás slyšet detailní rozbor toho, kde každý rok ty peníze vezmete. Chcete-li ušetřit 54 miliard, musíte sáhnout do dopravy, místního rozvoje a školství,“ řekl.

„Kobercově zvyšujete daně, ale tváříte se, že ne moc. Znejistíte, demotivujete lidi, schodek podle toho, co jste předložili, nesnížíte. To je důvod, proč je pro nás předložený balíček nedůvěryhodný a nepřijatelný,“ dodal Havlíček.

Předseda opozičního hnutí SPD Tomio Okamura ostře kritizoval vládu a označil její plán za nejvyšší plošné zvýšení daní v novodobé historii České republiky. „Vláda všem českým občanům zdraží životy a zdraží podnikání,“ uvedl. Vláda podle něj přesouvá stovky miliard korun Ukrajincům a na předražené zahraniční zakázky, ale svým občanům žádné peníze nedává. Okamura slíbil, že udělá vše pro zamítnutí návrhu a SPD podle něj již připravilo dvacet pozměňovacích návrhů.

Okamura opět vyjádřil svou snahu o snížení DPH pro základní potraviny na nulu, což vláda odmítá. Kritizoval také domnělé rozhodnutí z Bruselu o zavádění komplikované DPH a vyzval k vystoupení z Evropské unie. Probíral i ruskou agresi proti Ukrajině. „Válku s Ruskem nelze vyhrát. Rusové neustoupí,“ dodal. Chválil organizace BRICS a Šanghajskou organizaci pro spolupráci, které podle něj představují možnost spolupráce mezi polovinou obyvatel světa.

Okamura vyzval předsedkyni Sněmovny, aby sundala vlajku EU a nahradila ji českou vlajkou. Dále požadoval referendum o vystoupení z EU, tvrdil totiž, že většina obyvatel Česka chce tento blok opustit. Obvinil vládu z prosazování cizích zájmů a kritizoval přijetí migračního paktu. SPD by se podle něj postavila na stranu Polska a Maďarska a obnovila kontrolu českých hranic. Okamura zdůraznil, že pokud by byla SPD ve vládě, od migračního paktu by ustoupila. „SPD má ambici být v příští vládě,“ uzavřel.

Témata: Poslanecká sněmovna Karel Havlíček Zbyněk Stanjura Tomio Okamura Ministerstvo financí