Petr Pavel: Prezidentova kancléřka prozradila, jak to vypadá se stěhováním na Hrad

Petr Pavel

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

9. července 2023 13:53

Jsou to čtyři měsíce od nástupu Petra Pavla do funkce prezidenta republiky, ovšem až nyní se zdá být aktuální otázka stěhování páru do areálu Pražského hradu. Vedoucí prezidentské kanceláře Jana Vohralíková prozradila, jaký je harmonogram přesunu do Lumbeho vily.

Vohralíková v televizním diskuzním pořadu Partie PLUS uvedla, že stěhování má proběhnout během prázdnin. V posledních měsících probíhala rekonstrukce podle potřeb nového uživatele, tedy Petra Pavla, respektive jeho manželky Evy.

Úřadující prezident se byl v domě podívat den po nástupu do úřadu. "Evě se nejvíc líbilo ve sklenících, kde se kromě krásných květin, ovoce a zeleniny personál stará i o zdomácnělé kočky. U mě zabodovala půda, kde si dovedu představit ideální 'man cave' neboli chlapskou zašívárnu," napsal v březnu na twitteru.

Podle šéfky kanceláře jsou rekonstrukční práce téměř dokončeny. "Teď jsme před tím, že ji zařídíme a budou se moct stěhovat," sdělila ve vysílání. Vohralíková už v dřívějším rozhovoru pro Blesk řekla, že většinu zařízení nakoupí Pražský hrad v IKEA.

V tomtéž interview také vysvětlila, že v rámci prací došlo například k opravě okapů, natírání oken a radiátorů, odstranění elektrické plošiny či k výmalbě. "Žádné stavební úpravy jsme nedělali," zdůraznila.

Lumbeho vila je původem pozdně klasicistní patrový měšťanský dům, který se nachází v severozápadní části pražských Hradčan a slouží jako reprezentativní sídlo hlavy státu. Za své bydliště si ho jako první vybral Václav Klaus.

Témata: Petr Pavel