Markéta Pekarová Adamová, proč jako dar pro Zelenského zvolila tričko

Markéta Pekarová Adamová předává Volodymyru Zelenskému tričko. (7.7.2023)

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

8. července 2023 8:38

I předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) měla možnost se v pátek setkat s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Lídr země, kterou na konci loňského února napadlo Rusko, dostal od šéfky dolní parlamentní komory originální dárek.

Předání daru zachycuje fotografie, kterou Pekarová Adamová sdílela na svém twitterovém profilu. Na snímku předává Zelenskému tričko s anglickým nápisem "Russia is a terrorist state".

"Ruský režim je teroristický. Odhlasováno ve Sněmovně 15. listopadu 2022. Tričko s odkazem na toto usnesení jsem věnovala panu prezidentovi Zelenskému. Ukrajina je hrází proti tomu, aby se ruské běsnění nedostalo dál. Pomoc oběti zločinů vnímám jako povinnost k sobě samým," napsala předsedkyně dolní komory na twitteru.

Šéfka TOP 09 na tiskové konferenci po pátečním jednání ujistila, že Česko bude Ukrajinu podporovat do konečného vítězství. Podle ní hovořili nejen o současné situaci, nýbrž i o jednání parlamentů Krymské platformy, které se bude konat v říjnu. "Ve spolupráci s ukrajinskou stranou máme tu čest organizovat tuto platformu," uvedla s tím, že je zvaná jeho manželka Olena Zelenská. Je ale nepravděpodobné, že se zúčastní.

Zdůraznila také, že neakceptuje ruské unášení dětí z Ukrajiny. Pekarová Adamová a Zelenskyj se shodli na nutném tlaku na Rusko k navrácení dětí. "Vzhledem k tomu, že je válka ve své živé fázi, dochází zejména ke sběru důkazů. Jedná se o činy, které jsou na úrovni válečných zločinů a činů proti lidskosti," zdůraznila s tím, že stojí za založením mezinárodního tribunálu, který potrestá viníky válečných zločinů.

Zelenskyj přiletěl do Česka ve čtvrtek večer, kdy se setkal s českým protějškem Petrem Pavlem. V pátek ráno a dopoledne pak jednal s premiérem Petrem Fialou (ODS) a předsedy obou parlamentních komor. Fiala po schůzce oznámil, že Česko poskytne Ukrajině další vojenskou pomoc, například bojové helikoptéry či munici. Podporuje také její ambice stát se členem NATO a EU.

Témata: Markéta Pekarová Adamová Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj