Zelenskyj má zřejmě namířeno do Česka. V Praze by měl jednat s Fialou

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

6. července 2023 17:12 | Aktualizováno: 6. července 2023 17:35

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj možná ještě během dnešního dne zavítá do České republiky. Šlo by o jeho první návštěvu v zemi od začátku ruské invaze na Ukrajinu na konci loňského února.

O programu Zelenského se krátce zmínila agentura AP na konci článku o jeho dnešní návštěvě Bulharska s tím, že ukrajinský prezident je podle jejích informací očekáván v Praze, kde má jednat s premiérem Petrem Fialou (ODS). Informace ovšem po pár minutách z textu zmizela.

Od 15. hodiny je každopádně pro veřejnost uzavřen celý areál Pražského hradu včetně zahrad a návštěvnických objektů. Z toho lze usuzovat, že by sem Zelenskyj mohl dorazit za prezidentem Petrem Pavlem.

S Fialou se setkal už několikrát. Předseda české vlády vyrazil do Kyjeva v březnu 2022, tedy krátce po začátku ruské agrese. Tehdy cestoval do ukrajinské metropole společně s kolegy z Polska a Slovinska. V říjnu tam pak Fiala zavítal s dalšími ministry na společné zasedání kabinetů obou zemí.

Zelenskyj už dnes navštívil Bulharsko, s nímž se Ukrajina dohodla na aktivnější spolupráci v obranném sektoru. Guardian také informoval, že se přiblížila dohoda o prodeji dvou jaderných reaktorů ruské výroby a dalšího klíčového vybavení ukrajinské státní firmě Enerhoatom. Jde o vybavení z nedokončené jaderné elektrárny Belene za nejméně 600 milionů eur.

Témata: Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Česká republika Petr Fiala (ODS)