Manželství pro všechny dostalo zelenou u poslanců. Co bude nyní?

Poslanecká sněmovna, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

30. června 2023 19:39

Sněmovna ve čtvrtek poskytla šanci na uzákonění manželství i pro stejnopohlavní páry. Poslanecká novela občanského zákoníku odolala návrhům odpůrců na zamítnutí i vrácení předkladatelům k přepracování, což je obecně vnímáno jako mírnější forma zamítnutí. Co bude nyní následovat?

Nyní bude předloha předána členům ústavně-právního výboru a komise pro rodinu, kteří budou mít na její posouzení čtyři měsíce místo obvyklých dvou. Novela tedy může projít změnami.

Poslanci začali diskutovat o možnosti manželství pro stejnopohlavní páry koncem května a k hlasování se dostali ve čtvrtém kole. Diskuze zastánců a odpůrců trvala celkem více než sedm hodin.

Stejně jako s novelou občanského zákoníku Sněmovna následně zacházela s předlohou jiné skupiny zákonodárců, kteří prosazovali ústavní zakotvení ochrany manželství jako svazku muže a ženy.

Pro zamítnutí návrhu na legalizaci sňatků pro osoby stejného pohlaví hlasovalo 58 ze 141 přítomných poslanců, proti jich bylo 68. Zamítnutí jednotně podpořili pouze poslanci opozičního klubu SPD, zatímco poslanci frakcí STAN, TOP 09 a Pirátů se jednotně postavili proti němu.

Vrácení novely podpořilo 64 ze 139 přítomných poslanců, proti němu hlasovalo 60. Co se týče hlasování jednotlivých klubů, bylo podobné jako při zamítnutí, s tím rozdílem, že poslanci ODS se jednotně vyslovili pro vrácení. Strany obvykle umožňují svým poslancům svobodné hlasování v těchto záležitostech.

Témata: Poslanecká sněmovna