Manželství pro všechny prošlo do druhého čtení ve Sněmovně

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

29. června 2023 19:33

Poslanci ve čtvrtek dali šanci tzv. manželství pro všechny, tedy navrhovanému uzákonění manželství i pro stejnopohlavní páry. Novela občanského zákoníku přežila v prvním čtení návrhy odpůrců na zamítnutí či vrácení k přepracování.

Zamítnout návrh chtělo 59 ze 141 přítomných poslanců, pro vrácení předlohy jich bylo 64 ze 139. Ani v jednom případě to nestačilo.

Zákonodárci se novelou začali zabývat v květnu, k hlasování se dnes dostali až po sedmihodinové debatě. Předlohu budou nyní projednávat zástupci ústavně-právního výboru a komise pro rodinu, přičemž na to budou mít čtyři měsíce namísto obvyklých dvou.

O posunu zákona do druhého čtení se na twitteru zmínila předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová. "Mám radost, ale je před námi ještě mnoho práce. Nadále se budu zasazovat o to, aby stejnopohlavní páry měly narovnána svá práva," napsala.

Radost neskrýval ani vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti). "Jsme zase o krok blíž k narovnání práv duhových rodin, za které bez přestání bojujeme. Tuhle bezdůvodnou diskriminaci se nám tak snad konečně podaří zrušit," uvedl na twitteru.

V Česku existuje od roku 2006 institut registrovaného partnerství pro stejnopohlavní páry, ovšem ty nemají zajištěny stejná práva jako manželé. Zajistit jim je má právě projednávaná novela občanského zákoníku. Konkrétně jde o vznik společného jmění, nárok na vdovský či vdovecký důchod, práva a povinnosti k vychovávaným dětem nebo přístup k náhradní rodinné péči.

Témata: Poslanecká sněmovna manželství Homosexuálové