Petr Pavel: Ve čtvrtek jmenuje Fialovi nového ministra!

Marek Výborný (KDU-ČSL)

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

27. června 2023 14:14

Česko bude mít od čtvrtka nového ministra zemědělství. Prezident Petr Pavel plánuje do funkce jmenovat poslance Marka Výborného, jehož nominovala KDU-ČSL. Výborný nahradí stranického kolegu Zdeňka Nekulu.

"Prezident republiky Petr Pavel ve čtvrtek dne 29. června 2023 v 10.00 hodin na Pražském hradě podle čl. 68 odst. 5 ústavního zákona č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky, jmenuje Mgr. Marka Výborného ministrem a pověří ho řízením Ministerstva zemědělství," uvedl Pražský hrad v úterý na webu.

Výborný s hlavou státu jednal přesně před týdnem, o setkání informoval na sociální síti. "Potvrdil jsem, že pokud mě širší vedení KDU-ČSL podpoří jako nominanta na ministra zemědělství, jsem připraven udělat pro české zemědělství, lesy i vodu maximum, otevřít resort dialogu se všemi, kteří pod Ministerstvo zemědělství spadají a postavit se odpovědně všem výzvám," napsal na twitteru.

Výborný už předtím řekl, že vedení resortu pro něj představuje velkou výzvu. Jako svou přednost vyzdvihl schopnost komunikace a naslouchání. "Nejsem člověk, který by se bál přijmout zodpovědnost a politiku jsem vždy vnímal jako službu veřejnosti," sdělil.

Současný ministr Nekula oznámil rezignaci ke konci června na tiskové konferenci svolané předsedou strany Marianem Jurečkou. Dosavadní šéf resortu zemědělství vysvětlil, že v poslední době necítil podporu od spolustraníků.

Nekula je ministrem od 3. ledna 2022, kdy se stal posledním jmenovaným členem původního Fialova kabinetu. Před vládním angažmá nepatřil k výrazným členům své strany, kvůli nástupu na zemědělský resort skončil jako starosta Těšetic na Znojemsku. Jako člen vlády opakovaně čelil kritice, například kvůli svým výrokům ohledně vysokých cen potravin.

Zatím poslední personální změny v nynější vládě proběhly na začátku května. Mikuláš Bek přešel z pozice ministra pro evropské záležitosti na post ministra školství, jeho původní místo zaujal Martin Dvořák.

Témata: Petr Pavel Marek Výborný (KDU-ČSL) Ministerstvo zemědělství