Prezident Petr Pavel přiznal, že se minulý měsíc zranil

Petr Pavel

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

18. června 2023 17:59

Prezident Petr Pavel se plánuje částečně přestěhovat do Lumbeho vily na Pražském hradě. Chce tam bydlet spolu se svou manželkou Evou během letních měsíců v průběhu pracovního týdne, uvedl v rozhovoru pro CNN Prima News.

Stěhování do Lumbeho vily prezident označil jako záležitost posledních několika týdnů. Již od svého nástupu do funkce v březnu hovořil o využívání vily, kterou v minulosti obýval i bývalý prezident Miloš Zeman.

Pavel uvedl, že vila vyžadovala drobné úpravy, což zabralo nějaký čas. Nyní plánuje, že se v létě částečně s manželkou do vily přestěhují. Lumbeho vila bude sloužit jako jejich sídlo během pracovního týdne, aby nemuseli denně dojíždět do Černoučku na Litoměřicku, kde momentálně bydlí.

Pavel také uvedl, že si zakoupil běžecký pás, který bude využívat ke zlepšování své kondice poté, co nedávno utrpěl zranění při běhu v Jihlavě. Prezident sdělil, že si při štafetovém běhu při své návštěvě Kraje Vysočina v květnu natrhl stehenní svaly.

Původně Hrad uvedl, že jej nedokončil kvůli křeči, až dnes ale Pavel prozradil, že si při tomto běhu způsobil menší zranění. "Nebylo to jen kvůli křeči. Nechtěl jsem zatěžovat sociální sítě fialovými modřinami na stehnech," poznamenal. Na léčení tohoto zranění strávil tři týdny a následně začal využívat běžecký pás, který si pořídil.

Pavel dnes také vyjádřil své stanovisko k nedávnému konfliktu mezi Romy a Ukrajinci na shromáždění v Brně a nazval ho ne úplně šťastným. Naopak ocenil přístup organizace Romea a vládní zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny Lucie Fukové.

Pavel to uvedl v rozhovoru pro televizi CNN Prima News. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) je důležité, aby policie vyšetřila napadení bez vnějšího tlaku a potrestala viníka. Na sobotním shromáždění se objevovaly i výroky namířené proti Ukrajincům.

Prezident zdůraznil, že je třeba přistupovat k této záležitosti s chladnou hlavou, jelikož emoce jsou zvýšené ze všech stran. Je nezbytné jednoznačně odsoudit jakýkoli akt násilí a důkladně vyšetřit, co se vlastně stalo. "Existují okolnosti, které naznačují, že to není černobílé a je třeba mít jasný obraz situace," uvedl prezident. "To však nezmění fakt, že došlo k úmrtí nebo vraždě, podle toho, jak to bude nakonec posouzeno, a to vyžaduje jednoznačné důsledky, včetně potrestání viníka. A to bez ohledu na to, kdo je zúčastněn," dodal.

Prezident zdůraznil, že není vhodné generalizovat a dělat z toho národnostní nebo rasový problém. Shromáždění, které svolala romská komunita v Brně, podle něj nebylo úplně šťastné. "Některá prohlášení nepomohla ani romské komunitě ani objektivnímu pohledu na situaci," uvedl prezident. Ocenil však přístup organizace Romea a vládní zmocněnkyně Fukové na shromáždění v Praze, který podle něj směřoval k realistickému posouzení události a snaze o nedestabilizaci situace.

Ministr vnitra Rakušan ve diskusi v Partii CNN Prima News zdůraznil, že je třeba dokázat české veřejnosti, že policie je schopna ji chránit před kriminálníky. Podle něj je nutné potrestat viníka, bez ohledu na jeho identitu. Rakušan podotkl, že policisté vykonávají svou práci profesionálně. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) doplnil, že politici by neměli zneužívat situace a podporovat nenávist ve společnosti. Místopředsedkyně Sněmovny Klára Dostálová (ANO) připustila, že vláda mohla reagovat na incident rychleji, aby lidé neměli dojem, že se některé skupině upřednostňuje.

Minulou sobotu před ohňostrojem na festivalu Ignis Brunensis u Brněnské přehrady byl pobodán sedmatřicetiletý cizinec, pravděpodobně Ukrajinec, a dva lidé utrpěli zranění. Romský mladík zemřel v nemocnici. Událost vyvolala mezi částí Romů rozhořčení a protiukrajinské reakce. Podezřelého byla policie zadržela na místě a v úterý byl muž poslán do vazby.

Témata: Petr Pavel