Prezident Pavel poprvé ve Sněmovně: Poslancům dal mnoho podnětů

Petr Pavel v Poslanecké sněmovně. (13.6.2023) 5

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

13. června 2023 15:10

Petr Pavel v úterý poprvé od březnového nástupu do funkce prezidenta navštívil Poslaneckou sněmovnu. Koalici i opozici ve své řeči vyzval k větší vzájemné toleranci a hledání shody ohledně klíčových témat pro Českou republiku. Politici vládních stran už hlavě státu poděkovali za návštěvu v dolní komoře.

Pavel v projevu před poslanci podle ČT24 zdůraznil, že chce být nadstranickým prezidentem, který stranám pomůže hledat shodu a tlumit konflikty. Opozici označil za nepostradatelnou součást demokracie, nabádal ji však, aby nabízela opravdu věrohodnou alternativu k vládě.

"Považuji za důležité, aby mezi vládou a opozicí existovala snaha nalézat dlouhodobé společné priority a styčné body, na kterých je možné a často nutné se shodnout," poznamenala hlava státu. Poslanci by podle Pavla měli projevit větší vzájemnou toleranci a myslet i na voliče mimoparlamentních stran.

Prezident avizoval návštěvu Sněmovny s předstihem, minulý týden se na ní dohodl s předsedkyní dolní parlamentní komory Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09), která jej dnes na Malé Straně přivítala.

"Jedním z mých cílů v prezidentském úřadě je přispívat ke zlepšení politické kultury v naší zemi. Diskuse o klíčových tématech se zástupci obou komor Parlamentu pro mě znamenají nepostradatelný krok k jeho splnění. Jsem připraven ve své roli pomáhat k hledaní politického konsensu s cílem dosahovat co nejefektivnějších řešení problémů našich občanů. V tom má Poslanecká sněmovna zcela klíčovou roli," uvedl v pátek po jednání se šéfkou Sněmovny.

Pekarová Adamová dnes poděkovala Pavlovi za projev na plénu. "Obstrukce nesmí přerůst v destrukci, jak se tomu stalo v tomto volebním období. Jsem ráda, že to pan prezident vnímá stejně a pevně věřím, že jeho slova pomohou ke konstruktivnímu jednání opozice," napsala na twitteru, kde reagoval také Vít Rakušan (STAN). "Díky za návštěvu. A díky za Vaši pokračující snahu o hledání konsensu mezi koalicí a opozicí," vzkázal hlavě státu.

Lidovečtí členové vlády ocenili, že chce prezident přispět ke kultivaci politické debaty. "Díky za tento přístup, oceňuji jej a rád jej budu aktivně podporovat. Choďte častěji, pane prezidente," napsal ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). "Mám radost, protože prezident mluvil jak k vládě, tak opozici. Zdůraznil důležitost politických stran a parlamentní demokracie. Na tohoto prezidenta můžeme byt hrdí," dodal jeho stranický kolega, ministr životního prostředí Petr Hladík.

Pro Pavla šlo o první návštěvu Poslanecké sněmovny, do funkce prezidenta republiky nastoupil 9. března. Ve druhém kole lednové prezidentské volby porazil expremiéra Andreje Babiše (ANO), když získal 58,32 % hlasů.

Témata: Petr Pavel Poslanecká sněmovna