Pavel, Fiala a Babiš se sešli na Pražském hradě. Co se řešilo?

Petr Fiala a Petr Pavel

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

2. června 2023 20:00

Prezident Petr Pavel dnes poprvé od svého zvolení do funkce přivítal na Pražském hradě předsedu vlády Petra Fialu (ODS) i lídra nejsilnější opoziční strany Andreje Babiše (ANO). Politici jednali například o summitu NATO či o bezpečnostní dohodě s USA.

Pavel připomněl, že chce usnadňovat komunikaci tam, kde vázne, tedy i mezi vládou a opozicí. "Vzhledem k tomu, že jsem častokrát zaznamenal názor, že vláda buď některé věci nekomunikuje dostatečně, nebo, ze strany opozice, že nejsou vyslyšeny jejich argumenty a nedostává se jim sluchu, svolal jsem jednání se zástupcem hlavní opoziční strany a s předsedou vlády," vysvětlil na brífinku.

S Fialou a Babišem se podle jeho slov bavili o tématech, která výrazně přesahují horizont jedné vlády. Co se týče blížícího se summitu NATO v litevském Vilniusu, byla podle hlavy státu v principu nalezena shoda ohledně českého přístupu k jednání. Ohledně bezpečnostní dohody s USA dospěli politici k závěru, že je potřeba ji detailně vysvětlit veřejnosti a odstraňovat mýty z veřejného prostoru.

"Shodli jsme se i na tom, že vidíme smysl v pokračování v debatě na témata, která mají dlouhodobý charakter. Jedním z nich by mohla být například energetika, především jaderná energetika, ale možná i další. Tato témata si ještě nebudeme upřesňovat," podotkl prezident. "Jsem rád, že to jednání proběhlo, že proběhlo ve věcné atmosféře a že byla na obou stranách ochota naslouchat a hledat společně cesty," dodal.

Témata: Petr Pavel Petr Fiala (ODS) Andrej Babiš