Jak se změní ceny bydlení? Hotely nezdraží, u nájmů to bude výrazně horší

Byty

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

11. května 2023 18:06

Asociace hotelů a restaurací České republiky vítá skutečnost, že vláda vyslyšela požadavky a argumenty provozovatelů ubytovacích a stravovacích zařízení, aby služby ubytování a stravování zůstaly ve snížené sazbě. Je to trend, kterým se vydává celá Evropská unie ve snaze podpořit nejen cestovní ruch, ale také služby s intenzivním podílem lidské práce. Asociace to uvedla v tiskové zprávě.

Přes původní debaty a návrhy, které se postupně objevovaly ve veřejném prostoru vláda nepřistoupila k přesunu těchto služeb do základní, tedy nejvyšší sazby, což by znamenalo 11 % nárůst proti současné situaci a existenční problémy pro mnohé podnikatele v oboru. To je pozitivní zpráva jak pro provozovatele ubytovacích a stravovacích služeb, tak pro jejich zákazníky.

Václav Stárek, prezident AHR ČR k tomu dodal: „DPH byla vždy jedním ze stěžejních témat AHR ČR, která se v minulosti zasadila o přesun stravovacích služeb do snížené sazby (od roku 2016) a následně o přesun do nejnižší sazby (10 %) pro ubytovací a stravovací služby v roce 2020. Současnou problematikou změn v DPH se zabýváme od konce loňského roku, připravili jsme také analýzu, kterou jsme předali panu premiérovi a ministru financí. Dnes zveřejněný návrh dvouprocentního nárůstu sazby není nijak zásadní a lze jej akceptovat v zájmu ozdravení veřejných financí a zjednodušení daňového systému.“

Vyšší daň z nemovitosti ale negativně ovlivní ceny nájemného. "Můžeme čekat, že tisíce korun navíc, které chce stát na každém bytě navíc vybrat, zaplatí nájemníci," řekl spoluzakladatel finanční společnosti Patron Go Jiří Paták. Podle něj nájemní bydlení zdražilo za poslední rok ve všech regionech dvouciferně, přičemž změna daně z nemovitosti způsobí další nárůst. 

Témata: Bydlení Byty