Šustrová byla odvážnou a mimořádnou ženou. Politici komentují úmrtí disidentky

Markéta Pekarová Adamová a Miloš Vystrčil

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

6. května 2023 14:34

Novinářka a disidentka Petruška Šustrová, který zemřela v noci na dnešek, byla podle politiků odvážnou osobností i mimořádnou ženou. Politici to uvedli na sociálních sítích.

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová na twitteru Šustrovou označila za nesmírně statečnou ženu, která se vždy stavěla proti bezpráví a útlaku. "Na srdci jí leželo dobro druhých, které stavěla nad to vlastní. Bude tady moc chybět," uvedla.

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) napsal, že Šustrová byla držitelkou Ceny Ferdinanda Peroutky. Označil ji za odvážnou osobnost, která se také významně podílela na transformaci a pomohla sblížit českou a polskou kulturu.

Ministr kultury Martin Baxa (ODS) uvedl, že odešla statečná žena. "Bylo mi ctí se s ní potkat ještě v dobách, kdy jsem byl plzeňským primátorem při setkání držitelů ceny 1. června, kterou uděluje město Plzeň. Čest její památce," napsal twitteru.

Památku Šustrové na twitteru vzpomenul také ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). "Čest její památce," uvedl.

Podle Pavla Fischera byla Šustrová mimořádná osobnost, kterou se komunistům přes jejich usilovnou snahu nepodařilo zlomit. "Bude nám chybět. Svým životem, svou prací, starostí o věci veřejné bude inspirovat další generace," napsal.

Témata: Petruška Šustrová Markéta Pekarová Adamová