Čína mír na Ukrajině nezařídí, válka jí vyhovuje, prohlásil Pavel

Petr Pavel

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

25. dubna 2023 12:18

Číně nelze věřit, že zprostředkuje mír mezi Ruskem a Ukrajinou. Pekingu totiž válka vyhovuje, tvrdí prezident Petr Pavel v rozhovoru pro Politico.

Čína se snaží působit v rámci války na Ukrajině jako mírotvůrce a nedávno předložila vágní plán k ukončení konfliktu. Některé země jako Francie dokonce trvají na tom, že Čína by mohla hrát hlavní roli v mírových rozhovorech.

Podle Pavla ale Čína chce jen to, co je nejlepší pro ni, což je válka. "Věřím, že je v zájmu Číny prodloužit status quo, protože to může Rusko dotlačit k řadě ústupků," řekl Pavel. Peking totiž může získat levnou ropu, plyn a další zdroje z Moskvy. "Pro Čínu je také dobré, že se Západ pravděpodobně stává oslabuje podporou Ukrajiny," dodal.

"Nemyslím si, že Čína má skutečný zájem v krátké době válku vyřešit. Čína se každý den z konfliktu učí. Pozorně sledují, co Rusko dělá, jak reaguje Západ," podotkl.

Pavel se také obává nárůstu populismu a ruského vlivu v sousedství České republiky. Odkazuje se například na možnost vítězství populismu ve volbách na Slovensku koncem letošního roku. "Byla by to složitá situace pro Slovensko, ale i pro nás jako sousedy a opravdu velmi blízké partnery," uvedl.

V případě Maďarska byl Pavel otevřenější. "Existuje řada dobrých důvodů, proč se obávat proruské orientace současného maďarského vedení," podotkl.

Vyjádřil se i k protivládním protestům, které se v Česku v posledních měsících odehrávají. Uvedl, že by se protestující neměli házet dohromady a že politici musí vynaložit více úsilí na vysvětlování politiky občanům.

"Neházel bych všechny lidi, kteří se účastní těchto demonstrací a protestů, do jednoho koše. Část z nich je pravděpodobně inspirována proruskými prvky. Ale mnoho z nich prostě není spokojeno se způsobem, jakým vláda komunikuje různá opatření v sociální a ekonomické oblasti. A je fér přiznat, že komunikace není nejsilnější součástí současné české vlády," dodal.

Témata: Petr Pavel Čína válka na Ukrajině