Za Pavlem přijede do Prahy von der Leyenová. Plánované setkání v Bruselu se ruší

Petr Pavel

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

21. dubna 2023 15:40

Petr Pavel a Ursula von der Leyenová se nakonec setkají až počátkem května v Praze. Oba politici měli dnes jednat v Bruselu, kde je český prezident na třídenní pracovní návštěvě. Předsedkyně Evropské komise ale musela z rodinných důvodů z belgické metropole odcestovat.

Pavel už ve čtvrtek avizoval, že se dnes s předsedkyní Evropské komise nesetká. "Zítra budu pokračovat setkáními s představiteli Evropské unie, bohužel bez Ursuly von der Leyen, která z osobních důvodů nebude v Bruselu přítomna," sdělil novinářům.

V pátek vysvětlil, že předsedkyně Evropské komise je nepřítomná s ohledem na rodinné záležitosti. "Před chvílí jsme měli telefonát, kdy vyjádřila lítost nad tím, že jsme se sejít nemohli. Navrhla setkání v Praze. Připravujeme ho na 2. května, na odpoledne, abychom projednali to, co jsme spolu chtěli projednat," řekl český prezident.

Von der Leyenová v telefonátu poděkovala Pavlovi za českou solidaritu s Ukrajinou. "Diskutovali jsme o českých plánech další vojenské pomoci Ukrajině, konkrétně o dodávkách, nákupech a produkci munice," uvedla na twitteru.

Pavel se dnes setkal s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem. Politici se shodli na významu jednoty v době nelehkých výzev, kterým Evropa čelí. "Patří k nim Čína i budoucnost Ukrajiny. Čekají nás rozhodnutí složitá, ale zásadní pro stabilitu života v EU, tedy i ČR. Společně jsme silnější," napsala hlava státu na twitteru.

Témata: Petr Pavel der Leyen Ursula von