Babiš má co vysvětlovat. Bartošek po něm chce omluvu a pokutu

Andrej Babiš

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

20. dubna 2023 12:03

Na chování a vyjadřování Andreje Babiše na půdě Poslanecké sněmovny si stěžuje místopředseda dolní parlamentní komory Jan Bartošek (KDU-ČSL). Po sněmovním výboru chce, aby expremiérovi nařídil omluvu a zaplacení pokuty.

Bartošek na twitteru oznámil, že ke sněmovnímu mandátovému a imunitnímu výboru podal stížnost na Babiše za lži a urážky během jednání. "Nebudu tolerovat beztrestné lhaní směrem ke KDU-ČSL ani urážení jeho politických oponentů. Požaduji po něm veřejnou omluvu ve Sněmovně," napsal.

KDU-ČSL uvedla, že jde primárně o obvinění, která z úst expremiéra zazněla ve dnech 4. a 5. dubna. Babiš na plénu prohlásil, že lidovci a sociální demokraté se v roce 2009 nelegálně obohatili na úkor České pošty. "Tyto dehonestující výroky nelze jakkoliv dokázat, žádnou takovouto kauzu Policie ČR nikdy nevyšetřovala, a jde proto o účelovou lež a záměrné poškození dobrého jména politických konkurentů," sdělili ke kauze lidovci.

Součástí stížnosti je také upozornění na hrubé urážky a porušení usnesení Poslanecké sněmovny, kterých se měl předseda opozičního hnutí ANO dopustit 3. března. "Tehdy nerespektoval odhlasované zkrácení doby pro projevy poslanců a současně blokoval a znemožnil další řádné jednání a vystupování dalších poslanců. Kromě toho nezvládl emoce a hrubě urážel předsedajícího Jana Bartoška, jemuž vytýkal údajné totalitní způsoby," informuje strana v tiskové zprávě.

Bartošek si žádá veřejnou omluvu za lživé a urážlivé výroky na adresu KDU-ČSL a ČSSD a pokutu za svévolné blokování sněmovního jednání a porušování odhlasovaného usnesení.

"Mým cílem je napravovat politickou kulturu ve Sněmovně. Jsem přesvědčen, že není možné beztrestně lhát nebo urážet poslance z jiných stran jen proto, že řečník neumí ovládnout své emoce nebo se cíleně snaží poškozovat dobré jméno jiných politických stran. Případná pokuta jde do státního rozpočtu, takže se tím symbolicky omluví i všem občanům," řekl Bartošek.

Témata: Andrej Babiš Jan Bartošek Poslanecká sněmovna KDU - ČSL