Volby by teď vyhrálo ANO. Babiš přitom neposílil, drží se kolem 30 procent

Hnutí ANO

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

16. dubna 2023 13:53

S dvouprocentním náskokem před koalicí Spolu by v březnu vyhrálo sněmovní volby hnutí ANO. Vyplývá to z šetření agentury Kantar. ANO přitom zůstalo na svém, jenže si pohoršili sociální demokraté. Polepšili si Piráti.

O výsledcích průzkumu pro ni vypracovaném informovala Česká televize. V obou modelech jasně vede hnutí ANO expremiéra Andreje Babiše se ziskem 29,5 procentního bodu. 

Aktuální preference politických stran: volební model s koalicí SPOLU agentury @KANTARCZ pic.twitter.com/BfXcfDegqB

— OtázkyVáclavaMoravce (@OtazkyVM) April 16, 2023

Podle grafiky z pořadu Otázky Václava Moravce by se do Poslanecké sněmovny propracovalo šest subjektů. Kromě nejsilnějšího opozičního hnutí by šlo o koalici Spolu, respektive ODS, a dále o Piráty, SPD, Starosty a nezávislé a sociální demokracii. 

Z modelu, kde je koalice Spolu rozdělena na jednotlivé strany, vyplývá, že TOP 09 a lidovci by se v případě samostatné kandidatury do dolní parlamentní komory nedostali. TOP 09 má čtyři procenta, KDU-ČSL ještě o jedno méně. 

Kantar také poprvé zaznamenal preference strany PRO, která stojí za dnešní demonstrací Česko proti bídě v Praze. Subjekt Jindřicha Rajchla má tři procenta. 

Témata: Hnutí ANO Volby průzkumy (ODS KDU-ČSL TOP 09) Spolu