Pavel už pracuje z Pražského hradu. Jak dopadly kontroly prostor po Zemanovi?

Petr Pavel

Autor: ČTK

27. března 2023 14:59

Prezident Petr Pavel se dnes přestěhoval z Hrzánského paláce na Pražský hrad. ČTK to potvrdila Mária Pfeiferová z tiskového týmu prezidenta. Podle prezidentovy mluvčí Markéty Řehákové by již dnes odpoledne měl mít Pavel na Hradě první schůzky.

Prostory určené pro prezidenta, jeho manželku a kancléřku již byly podle mluvčí zkontrolovány a jsou nyní bezpečnostně v pořádku. Výslednou zprávu o kontrole hradní tým teprve dostane.

Pavel si na Hrad některé drobnosti přenesl dnes odpoledne. Spolu s ním se na Hrad přesune i jeho tým. Nekonala se proto pravidelná pondělní tisková konference.

Prezident Hrzánský palác, který mu po zvolení zapůjčila vláda, využívá od přelomu ledna a února. Zůstal v něm i po své inauguraci, která se konala 9. března. Důvodem byla obava z možných odposlechů na Hradě. Prostory proto nechal bezpečnostně zkontrolovat příslušnými státními institucemi. ČTK již dříve řekl, že na Hradě bude používat stejnou kancelář jako jeho předchůdci Miloš Zeman, Václav Klaus i Václav Havel.

Podle Řehákové jsou hradní prostory kontrolovány postupně, prověřeny již byly místnosti určené pro prezidenta, jeho manželku Evu Pavlovou a kancléřku Janu Vohralíkovou. Na zprávu o kontrole od příslušných státních úřadů ale podle Řehákové zatím tým prezidenta čeká.

Kontroly a úpravy se týkají také Lumbeho vily, kde bude prezidentský manželský pár pobývat v pracovní dny. V domě je podle prezidenta potřeba vymalovat a případně změnit nábytek. Minulé pondělí avizoval, že příprava je otázkou několika týdnů. O víkendech by podle dřívějších vyjádření Pavel rád jezdil do svého domova v Černoučku na Litoměřicku.

Pavel má tento týden v plánu návštěvu Moravskoslezského kraje. V úterý a ve středu se setká s hejtmanem kraje Ivo Vondrákem nebo ostravským primátorem Tomášem Macurou (oba dříve ANO), kteří ho podpořili v prezidentské volbě. V plánu má sfárat do dolu Darkov, navštívit automobilku Hyundai v Nošovicích nebo se setkat se studenty ostravské univerzity a Gymnázia Petra Bezruče. Moravskoslezský kraj bude prvním regionem, kam se Pavel vydá po své inauguraci. Ještě před ujmutím se prezidentského úřadu navštívil Ústecký a Karlovarský kraj.

Témata: Petr Pavel Pražský Hrad