Výsledky voleb 2023 v obcích. K urnám přišlo rekordních 70 procent voličů

Lidé volí ve volbách.

Autor: ČTK, stars24.cz

26. března 2023 13:22

Sobotní komunální volby, které se uskutečnily ve 33 obcích v Čechách a na Moravě, doprovázela vysoká volební účast. K hlasovacím urnám přišlo v průměru 70 procent voličů, víc než loni na podzim v řádných volbách. Co do počtu obcí šlo podle Českého statistického úřadu o dosud největší nové nebo opakované volby vůbec. Na Vysočině volili lidé nová zastupitelstva v šesti obcích, ve Středočeském kraji dokonce v osmi. Na většině míst se o křesla v zastupitelstvech ucházela místní uskupení a nezávislí kandidáti.

"Nové či opakované volby do obecních zastupitelstev se letos konaly již potřetí, nicméně tyto patřily vzhledem k územnímu rozsahu i počtu 33 obcí k největším. Historicky podobná situace nastala v březnu 2019, kdy se nové volby konaly v 31 obcích," uvedla místopředsedkyně Českého statistického úřadu Eva Krumpová.

Mimořádné volby se ve většině obcí uskutečnily kvůli rezignaci původních zastupitelů. V Kamenné Horce na Svitavsku část zvolených zastupitelů po loňských zářijových volbách dokonce mandáty vůbec nepřijala. Zastupitelstvo nezačalo fungovat ani v Horních Nětčicích na Přerovsku. V jiných obcích provázely plénum spory a zastupitelé mandáty složili. Ve Střížovicích na Kroměřížsku třeba kvůli sporu o post místostarosty. Jakmile v obci klesne počet zastupitelů pod pět, a nejsou náhradníci, musí se ze zákona volby opakovat.

Voleb se většinou zúčastnilo víc voličů než loni. Nejvyšší, téměř stoprocentní byla v sobotu volební účast v Hradišti na Rokycansku, kde z 37 voličů nepřišel hlasovat pouze jeden. Naopak nejméně lidí přišlo k volbám ve Lhánicích na Třebíčsku, kde odvolilo 46,88 procenta ze 128 voličů. V loňských řádných celorepublikových obecních volbách dosáhla průměrná účast 46 procent.

Na výsledky voleb se můžete podívat ZDE.

Nízká volební účast ve Lhánicích souvisí s tím, že v obci ani po sobotních volbách nebudou mít kompletní sedmičlenné zastupitelstvo. O práci v něm se přihlásilo pouze šest adeptů, o jejich zvolení tak bylo rozhodnuto předem. Podobně očekávaný byl výsledek voleb v Ujkovicích na Mladoboleslavsku, kde 58,5 procenta z 94 voličů zvolilo do sedmičlenného zastupitelstva všech sedm adeptů z jediné kandidátní listiny uskupení Za krásné Ujkovice.

V ostatních obcích, kde se hlasovalo, spolu soupeřila minimálně dvě uskupení, případně se utkali jednotliví nezávislí kandidáti. Nejvíce adeptů se o zvolení ucházelo v Pašince na Kolínsku, kde o sedm mandátů usilovalo 35 kandidátů za čtyři uskupení. Do zastupitelstva se dostala tři z nich, těsnou většinu získalo SNK za rozvoj Pašinky. V Borovanech na Písecku kandidovali pouze jednotlivci.

Mandát v nových volbách získalo z celkového počtu 601 kandidátů 90 žen a 132 mužů. Průměrný věk zvolených zastupitelů je 45,7 let. Nejstaršímu zvolenému je 74 let, nejmladšímu 23 let, uvedl mluvčí Českého statistického úřadu Jan Cieslar. Výsledky voleb budou vyhlášeny ve Sbírce zákonů po pondělním projednání Státní volební komisí.

Témata: Komunální volby Volby