Marian Jurečka se hájí: Šéfa úřadu práce jsem odvolal dle zákona, kritizoval ho i Babiš

Marian Jurečka

Autor: ČTK

23. března 2023 17:37

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) je přesvědčen o tom, že při odvolání generálního ředitele úřadu práce Viktora Najmona postupoval podle služebního zákona. Své výhrady bývalému šéfovi opakovaně sdělil. Pokud má Najmon pochybnosti, může se obrátit na ministerstvo vnitra či soud. Jurečka to dnes řekl novinářům. Výzvy k odstoupení považuje za absurdní.

Jurečka tak reagoval na informace Mladé fronty Dnes (MfD). Podle ní Najmonovi nabídl mimořádnou odměnu, pokud rezignuje, jinak mu dá špatné služební hodnocení a ukončí spolupráci. Najmon si rozhovor s Jurečkou nahrál. Deník část nahrávky zveřejnil na webu. Jurečka opakovaně uváděl, že je s řízením úřadu nespokojený. Najmona odvolal v polovině února. O okolnosti odvolání se zajímá policie. Na twitteru dnes uvedla, že informace prošetří Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ).

Jurečka novinářům řekl, že o svých výhradách mluvil opakovaně na poradách vedení i s Najmonem. Úřad podle ministra vyřizoval dávky se zpožděním a neplnil zákonné lhůty. "Panu generálnímu řediteli jsem opakovaně říkal výtky. Nakonec jsem postupoval podle zákona. Předal jsem mu služební hodnocení, kde jsou shrnuty všechny věci, které jsem mu vytýkal... jasně odmítám jakékoliv nařčení, že jsem nepostupoval v souladu se zákonem," uvedl ministr. Novinářům ukázal šanon se služebním hodnocením s výhradami.

Jurečku kritizovali politici opozičního hnutí ANO. Jeho místopředseda Karel Havlíček na tiskové konferenci řekl, že pokud je Najmonova nahrávka z jednání s Jurečkou autentická, mohl být porušen služební zákon. Podle Havlíčka by měl premiér Petr Fiala (ODS) šéfa resortu práce odvolat. Jurečka výzvy k odvolání či svému odstoupení považuje za "poměrně absurdní". Na tiskovou konferenci si přinesl i druhou tlustou složku, která podle něj obsahovala dopisy s kritikou a výhradami fungování úřadu, které psal v minulém volebním období jako premiér lídr ANO Andrej Babiš.

Témata: Marian Jurečka (KDU-ČSL) Úřad práce