Markéta Pekarová Adamová: S delegací jede na Tchaj-wan

Markéta Pekarová Adamová

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

20. března 2023 14:35

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová povede delegaci, která navštíví Koreu a Tchaj-wan. Mise se uskuteční od 22. do 29. března. Početnou delegaci tvoří na 100 zástupců českých firem, představitelé municipalit a vědecko-vzdělávacích institucí.

Pracovní program v obou destinacích zahrnuje politický i ekonomicko-obchodní rozměr. Korea i Tchaj-wan představují pro ČR velmi důležité partnery s potenciálem ještě širší a intenzivnější spolupráce.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová v čele početné delegace navštíví od 22. do 29. března Korejskou republiku a Tchaj-wan. Půjde o jednu z největších podnikatelských delegací za posledních 5 let. Tvoří ji nejen zástupci zhruba 100 firem, ale také představitelé tuzemských měst a regionů, významných univerzit, prestižních vědeckých pracovišť či muzeí.

„Cílem řady jednání s našimi korejskými partnery v Soulu je rozšíření spolupráce našich zemí v post-covidové éře s důrazem mimo jiné na oblasti kybernetické bezpečnosti, cestovního ruchu, nanotechnologií, e-mobility, inovací ve zdravotnictví, umělé inteligence nebo cirkulární ekonomiky. Jednat budeme i o možném dovozu nedostatkových léčiv do České republiky,“ uvedla předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová. Ta rovněž slavnostně otevře honorární konzulát ve druhém největším jihokorejském městě Pusanu.

Sněmovní delegace se v sobotu 25. března přesune na Tchaj-wan. Na programu tam bude jednání předsedkyně sněmovny s jejím tchajwanským protějškem You Si-kunem a následné vystoupení na půdě legislativního dvora, jakož i oficiální přijetí delegace u tchajwanské prezidentky Tsai Ing-wen či řada pracovních schůzek s tamními ministry a lídry průmyslu.

„Z ekonomického hlediska je pro vzájemné vztahy klíčové dosáhnout posunu v implementaci víceletého plánu tchajwanské vlády na podporu spolupráce s Českou republikou v hodnotě 33 milionů amerických dolarů. Bavit se budeme rovněž o projektu výzkumného čipového centra a výběru českých stipendistů ve strategicky zásadních polovodičových oborech. V neposlední řadě podepíšeme prohlášení o vzájemné meziparlamentní spolupráci,“ doplnila předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

„Naše přátelství je postaveno na hodnotách svobody, demokracie a lidských práv. Nebudeme-li se plně věnovat obraně těchto společných hodnot, hrozí, že mohou být kdykoli porušeny a dokonce ztraceny. V tomto světle a vzhledem k našemu obdobnému demokratickému vývoji a strategickým postojům v Asii vnímám celou misi jako velmi důležitou pro budoucí směřování naší země,“ uzavřela předsedkyně Markéta Pekarová Adamová.

 Korea i Tchaj-wan představují pro Českou republiku velice důležité ekonomické partnery, kteří zároveň patří k největším investorům u nás. Objem vzájemné spolupráce má v obou případech slibný potenciál dalšího růstu.

Témata: Markéta Pekarová Adamová Tchaj-Wan Jižní Korea