Důchody 2023: S valorizací se snad nepočítá? Exministr se podivuje

Miroslav Kalousek na sněmu strany TOP 09 (25.11.2017).

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

15. března 2023 15:20

Nižší růst důchodů v červnu letošního roku posvětili minulý týden také senátoři, na řadě je nyní prezident Petr Pavel. Už dnes odpoledne by měl sdělit své stanovisko. Názor na upravenou mimořádnou valorizaci už naopak vyjádřil exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Kalousek v neděli přiznal, že si přeje, aby úpravy vešly v platnost. Někdejší předseda TOP 09 ale zároveň uvedl, že se mu nelíbí jedna záležitost související se státním rozpočtem.

Vláda schválila upravené parametry červnové valorizace už 20. února. Každý důchod podle nich má být navýšen o 400 korun, naroste také procentní výměra o 2,3 % podle výše důchodu. Příslušnou novelu zákona o důchodovém pojištění poté schválili členové obou parlamentních komor.

K tomu, aby změny vstoupily v účinnost, musí ji ještě podepsat prezident. Petr Pavel se dnes sešel se zástupci opozičního hnutí ANO, odpoledne má zveřejnit své stanovisko.

Kalousek si podle vyjádření na twitteru přeje, aby prezident změnu červnové valorizace podepsal a Ústavní soud nezrušil. "Nikdo ale dosud nevysvětlil, proč je na ní ve statním rozpočtu 0 Kč. To je faul, který snižuje věrohodnost rozpočtu a profesionalitu jeho zpracování i projednání," napsal bývalý ministr financí.

Témata: Miroslav Kalousek důchody