"Destrukce místo obstrukce, největší žvanil Babiš." Pekarová Adamová udeřila

Markéta Pekarová Adamová

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

4. března 2023 15:45

Poslanecké sněmovně, která dnes po pěti dnech jednání schválila úpravy červnové mimořádné valorizace důchodů, šéfuje Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Předsedkyně dolní parlamentní komory se rozhodla obsáhle vyjádřit k tomu, co se od úterý kvůli penzím dělo.

Podle předsedkyně jedné ze stran sdružených ve volební koalici Spolu bylo Česko svědkem destrukce místo obstrukce. "Obsah dávno nahradila forma," napsala na twitteru poté, co poslanci v sobotu omezili valorizaci důchodů.

"Dokládá to i množství času, kterou oba předsedové (opozičních stran) strávili u řečniště: Tomio Okamura 13 a půl hodiny a Andrej Babiš 8 hodin. Ostatně jeden z nich Sněmovnu nazýval posměšně žvanírnou, když ještě sám nesoutěžil o titul největšího žvanila. Časy se mění," konstatovala.

Pekarová Adamová připomněla, že český sněmovní jednací řád je oproti jiným zemím velmi benevolentní a předpokládá vyspělou politickou kulturu s vůlí menšiny respektovat většinu.

"Tato vůle naší opozici bohužel schází. Obstrukce, které jsou jistě legitimní nástroj pro opozici, jímž zdůrazní svůj nesouhlas s projednávaným zákonem, nesmějí přejít v destrukci parlamentní debaty. V destrukci celého způsobu projednávání zákonů, destrukci rozhodování a vůle většiny," vysvětlila šéfka Sněmovny.

Podle Pekarové Adamové měly tentokrát obstrukce jen povahu rozbíjení, proto byl nutný zásah. "Po věčném jednání jsme přistoupili k omezení řečnické doby. Jakékoliv snahy o dohody vedoucí k hlasování totiž opozice odmítala," uvedla s tím, že zatímco menšina má právo projevit svůj postoj, většina má právo prosadit svou vůli. "Voliči ve volbách rozhodli, naše strany sestavily vládní koalici a ať se to opozici líbí nebo ne, výsledek voleb zkrátka musí respektovat," podotkla.

Předsedkyně TOP 09 tvrdí, že změna jednacího řádu je naprosto nezbytná. Vláda ji podle jejích slov má připravenou. "A dá se očekávat, že i jeho změna bude opozicí obstruována, protože dohodnout se nechtějí. Ale stejně jako včera - musíme dojít k výsledku. Jen tak se posuneme jako země dál," dodala.

Témata: Markéta Pekarová Adamová Poslanecká sněmovna Andrej Babiš důchody