Důchody po roce 2023: Kdy bude návrh změn? Fiala naznačil, co vláda chystá

Petr Fiala (ODS)

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

18. února 2023 20:40

Vláda Petra Fialy (ODS) si vytyčila jako jeden z cílů důchodovou reformu, debata o ní se výrazně rozproudila po lednových prezidentských volbách. Premiér včera na sociální síti naznačil, kdy se budou moci lidé seznámit s prvním oficiálním návrhem změn.

Fiala v pátečním příspěvku zmínil, že už se ve veřejném prostoru objevila řada neprojednaných návrhů od politiků i expertů. "Ve chvíli, kdy tento katalog nápadů koaličně projednáme, můžeme začít mluvit o prvním návrhu důchodové reformy," napsal.

"Opakovaně jsme veřejně deklarovali, že nechceme důchodovou reformu protlačit silou, ale chceme dosáhnout co nejširší shody s opozicí, ale i sociálními partnery a tento závazek hodláme naplnit," uvedl dále a připomněl, že to samé říká i ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečky (KDU-ČSL).

Pro současnou vládu je zásadní sociální dialog, konstatoval premiér. Dokazuje to podle něj například rekordní navyšování důchodů v poměru k průměrné mzdě i v absolutních číslech.

Na závěr se Fiala kriticky vyjádřil směrem k odborářskému předákovi Josefu Středulovi. "Sociálnímu dialogu, sociálnímu smíru a mezigenerační solidaritě nejvíce škodí právě podobná vyjádření předsedy ČMKOS," poznamenal.

Témata: důchody Petr Fiala (ODS) důchodová reforma