Důchodovou reformu řeší i Kalousek, zmínil promarněné roky

Miroslav Kalousek (TOP 09)

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

14. února 2023 20:50

Českou politickou scénou aktuálně hýbe především chystaná důchodová reforma, ke které se vyjadřují i aktéři z let minulých. Výhrady k jednomu z návrhů má exministr Miroslav Kalousek (TOP 09), na sociální síti zmínil jeho neférovost k části občanů.

Kalousek reagoval na výstupy z pondělní tiskové konference ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) v Novém Jičíně. Předseda lidovců tam oznámil, že chce v březnu zveřejnit návrh parametrů důchodové reformy. Mluvil také o plánovaném snižování valorizací u nadprůměrných důchodů.

Krok vysvěluje nutností omezit "rozevírání nůžek" mezi vyššími a nízkými penzemi. S tímto plánem ale nesouhlasí někdejší ministr financí. Podle Kalouska by to znamenalo, že méně valorizován bude důchod toho, kdo do systému přispíval více, a naopak.

"Princip solidarity se tak překlopí do neférového komunistického rovnostářství, které trestá a demotivuje výkon," napsal na twitteru.

Ohledně celkové důchodové reformy připomněl, že ANO a ČSSD zrušily tu z dílny kabinetu Petra Nečase. "Andrej Babiš slíbil novou k 30.6.2014, nedal nic. Obě jejich vlády ji slibovaly ve svém programovém prohlášení, slib nesplnily. Promarnily deset let. Tak ať teď alespoň, proboha, nepřekážejí," vzkázal bývalý poslanec.

Mluvčí Fialovy vlády Václav Smolka ovšem v nedělním příspěvku, jímž reagoval na reportáž České televize o důchodové reformě, uvedl, že o definitivním návrhu změn, který ještě není hotov, proběhne debata i se sněmovní opozicí. Tu tvoří právě hnutí ANO a také SPD.

Témata: Miroslav Kalousek důchody důchodová reforma Marian Jurečka (KDU-ČSL)