Pavel se sejde se Zemanem. Hrad mluví o "nebezpečné hře", chce doložit obvinění

Petr Pavel

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

3. února 2023 14:20

Končící prezident Miloš Zeman se na začátku přespříštího týdne sejde se svým nástupcem Petrem Pavlem, který se mandátu ujme v březnu. Už nyní se Pavel zajímá o situaci na Pražském hradě, zástupci prezidentské kanceláře se dnes ohradili proti údajným obviněním.

"Prezident republiky Miloš Zeman se setká v pondělí dne 13. února 2023 ve 11.00 hodin na zámku v Lánech se zvoleným prezidentem republiky Petrem Pavlem," napsal dnes mluvčí současné hlavy státu Jiří Ovčáček. 

Hrad se ale zároveň ozval kvůli slovům, která Pavel pronesl po svém setkání s ředitelem BIS Michalem Koudelkou. Podle prezidentské kanceláře jde o závažná obvinění směrem k prezidentu Zemanovi. "Tato obvinění, která poškozují důvěru občanů ve fungování státních institucí, by měla být náležitým způsobem doložena," uvedl Ovčáček.

Kancelář prezidenta tvrdí, že Zeman nebyl BIS ani jinou zpravodajskou službou či policií informován o bezpečnostním riziku. "Pokud tedy budoucí prezident podobné informace obdržel, je nutno postup důsledně vyšetřit," pokračoval mluvčí.

"Zdá se, že někdo rozehrává nebezpečnou hru s ústavními institucemi, selektivně jim předkládá domněnky a podezření nebo je naopak zatajuje. Součástí jsou informační úniky do vybraných médií a k vybraným politikům. Taková situace je nepřijatelná a nezákonná," dodal Ovčáček.

Témata: Petr Pavel Miloš Zeman Pražský Hrad Jiří Ovčáček