Důchody 2023: Poroste věk odchodu do penze? Nevymýšlejte nesmysly, udeřil Středula

Josef Středula

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

2. února 2023 18:48

Dlouho očekáváná penzijní reforma se po prezidentských volbách opět stává tématem české politiky. I mnozí experti považují pro udržení systému za nezbytné, aby se zvyšoval věk odchodu do důchodu. Šéf odborů Josef Středula však dává najevo svůj nesouhlas.

O nutnosti reformy penzí se ostatně v rozhovoru pro televizi Nova zmínil i nově zvolený prezident Petr Pavel (ANO). Veškeré změny jsou ale především v kompetenci vlády vedené premiérem Petrem Fialou (ODS).

S návrhem reformy má na jaře přijít ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). V rozhovoru pro MF Dnes naznačil, že by se mohla zvýšit nynější věková hranice 65 let pro odchod do důchodu. Zástupcům zaměstnanců se to ovšem nelíbí.

"Zvýšení věku pro odchod do důchodu na 68 let je zcela neakceptovatelné a nepřijatelné," reagoval dnes předseda Českomoravské konference odborových svazů Josef Středula na twitteru.

"Ano, možná celoživotní poslanec může být zdráv a pln energie, ale ne ten, kdo celoživotně fyzicky tvrdě pracoval. Pánové, nevymýšlejte, prosím, nesmysly," vzkázal odborový předák premiéru Fialovi a ministrovi Jurečkovi.

Témata: důchody důchodová reforma Josef Středula Marian Jurečka (KDU-ČSL) Petr Fiala (ODS)