Zeman v Srbsku prozradil, co se má stát po jeho smrti

Miloš Zeman přijel na návštěvu Srbska. 2

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

30. ledna 2023 15:05

Česko si o víkendu zvolilo nového prezidenta, ten současný má ale ještě několik týdnů platný mandát. Miloš Zeman je aktuálně na jedné z posledních zahraničních cest, vydal se konkrétně do Srbska.

Se srbským prezidentem Aleksandarem Vučićem si Zeman evidentně rozumí, o čemž svědčí i fotografie z přivítání na bělehradském letišti. Končící prezident se na nich ke svému hostiteli blíží s otevřenou náručí.

Během návštěvy došlo mimo jiné k podpisu memoranda, v němž se Srbsko zavazuje České republice darovat Český dům v Bělehradě. "Domem zejména v roce 1939 prošly asi dva tisíce Čechů, kteří po vyhlášení protektorátu prchali před nacismem, a jsem velmi rád, že jim Srbové tehdy poskytli veškerou pomoc," uvedl dnes Zeman. 

"Věřím, že na rozdíl od ulice, kterou chcete po mé smrti pojmenovat, Český dům zůstane daleko trvalejším a důležitějším pomníkem česko-srbské spolupráce, a že v něm budou působit jak organizace našich krajanů, tak ale i české organizace, zejména česká centra, která pečují jak o ekonomickou, tak o kulturní spolupráci," pokračoval.

Zeman věří, že k otevření Českého domu dojde za krátkou dobu. 

Témata: Miloš Zeman srbsko Aleksandr (srbský premiér) Vučič