Falešné SMS nenechal Pavel bez reakce: To je svět Babiše. Svět, který nechci

Petr Pavel

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

19. ledna 2023 8:30

Falešné SMS zprávy, které jménem Petra Pavla vyzývají adresáty k dostavení se na pobočku Armády České republiky, kde obdrží výzbroj pro následnou mobilizaci do války na Ukrajině, řeší Česko od středečního odpoledne. Reagoval i samotný vítěz prvního kola prezidentských voleb, mimo jiné uvedl, že není překvapen. "Toto je svět Babiše," poznamenal.

Jak jsme již informovali, případem se zabývá policie, která ve středu odpoledne na twitteru uvedla, že o záležitosti ví. Vyzvala proto jakéhokoliv adresáta uvedené SMS zprávy, aby se ozval na emailovou adresu pp.tisk@pcr.cz.

O případu víme, zabýváme se jím a rádi bychom požádali kohokoliv, komu uvedená sms dorazila, aby se nám ozval na pp.tisk@pcr.cz. Děkujeme! https://t.co/so18ibp6p0

— Policie ČR (@PolicieCZ) January 18, 2023

Těsný vítěz prvního kola prezidentské volby Pavel reagoval na twitteru. "Vůbec mě nepřekvapuje, že lež, kterou si Babiš dal na billboardy, následně někdo rozesílá lidem přes SMS a maily," napsal.

Narážel tak na nový volební slogan svého soupeře: "Nezavleču Česko do války. Jsem diplomat. Ne voják." Výlepové plochy s ním se po republice objevily po vyhlášení výsledků prvního kola v rámci kampaně před tím druhým, které proběhne ve dnech 27. a 28. ledna.

"Toto je svět Babiše, za nímž se seřadily proruské a konspirační síly. Je to svět, který nechci – a proti němu nabízím slušnost, důstojnost a respekt k pravidlům," dodal Pavel.

K obsahu Babišových billboardů se již dříve vyjádřil ústavní právník Jan Kysela. Na facebooku uvedl, že český ústavní pořádek neobsahuje institut vyhlášení války, takže do ní hlava státu nemůže národ zavléct. Podle Ústavy rozhodují o vyhlášení válečného stavu obě parlamentní komory absolutní většinou hlasů v případě napadení země nebo plnění spojeneckých závazků. O případné mobilizaci pak sice rozhoduje prezident, ale na návrh a se souhlasem vlády, a pouze za válečného stavu, o němž rozhodl Parlament.

Témata: Petr Pavel prezidentské volby 2023 Policie ČR Andrej Babiš dezinformace