Koho ve druhém kole voleb podpoří Tomáš Zima, Pavel Fischer a další kandidáti?

Pavel Fischer

Autor: ČTK

15. ledna 2023 17:48

Pavel podle konečných výsledků první kolo voleb vyhrál se ziskem 35,4 procenta hlasů (1,975.056) před předsedou ANO a expremiérem Andrejem Babišem, kterého volilo 34,99 procenta lidí (1,952.213) .Řada kandidátů, která neuspěla, do druhého kola podpořila Pavla, někteří se rozhodli nepodpořit nikoho.

Neúspěšná prezidentská kandidátka Danuše Nerudová se v pondělí dohodne na konkrétní podobě její podpory Pavlovi před druhým kolem prezidentské volby.

I senátor Pavel Fischer, který skončil na čtvrtém místě prezidentských voleb, vyzval k podpoře Petra Pavla ve druhém kole voleb. Podle něj je potřeba spojit síly proti bývalému premiérovi Andreji Babišovi.

Marek Hilšer označil svůj volební výsledek za prohru a také doufá, že ve druhém kole vyhraje ten lepší z kandidátů, kterým je podle něj generál Petr Pavel. Hilšer tvrdí, že mnoho jeho voličů ovlivnila obava, aby nezvítězil Andrej Babiš.

Neúspěšný prezidentský kandidát Karel Diviš také podpořil do druhého kola prezidentských voleb Petra Pavla. Vyzval proto své voliče, aby za dva týdny šli k volbám a hlasovali pro konkurenta Andreje Babiše.

Nejméně úspěšný prezidentský kandidát Tomáš Zima zatím nikoho ve druhém kole voleb nepodpoří, možná se vyjádří později. Oba kandidáti, kteří postoupili do druhého kola voleb, jsou schopni úřad vykonávat, řekl na tiskové konferenci.

Kandidát SPD Jaroslav Bašta v sobotu řekl, že považuje za paradoxní, že o prezidentskou funkci budou soutěžit dva lidé, kteří mají podle něj velmi podobnou komunistickou minulost. Hnutí zatím neví, koho dále podpoří.

Témata: prezidentské volby 2023 Petr Pavel Pavel Fischer Tomáš Zima (rektor UK) Danuše Nerudová