Volební účast je historicky nejvyšší ve volbách prezidenta. Překvapila i politology

Lidé volí v prezidentských volbách.

Autor: ČTK, stars24.cz

14. ledna 2023 19:14

Letošní účast v prvním kole - 68,2 procenta - je vůbec nejvyšší ve volbách prezidenta. Historicky je to od vzniku samostatné ČR třetí nejvyšší účast po volbách do Sněmovny v letech 1996 a 1998, kdy přišlo hlasovat 76,4 a 74 procent voličů.

K volbám nyní přišlo 5,62 milionu lidí, to je zhruba o 450.000 více než v prvním kole před pěti lety a deseti lety, kdy byla účast v prvním kole 61,3 a 61,9 procenta. Dosud nejvíce lidí - téměř 5,57 milionu, což bylo 66,6 procenta voličů - přišlo vybírat prezidenta před pěti lety ve druhém kole, kdy se ve finále rozhodovalo mezi pozdějším vítězem Milošem Zemanem a Jiřím Drahošem.

Vysoká účast v prvním kole prezidentské volby, které dnes skončilo překvapila politology oslovené ČTK. Ve druhém kole má podle nich větší šanci zvítězit bývalý představitel české armády a NATO Petr Pavel. Šéf hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš může nicméně překvapit v kampani. Vyplývá to z vyjádření politologů pro ČTK. Pavel sice může přilákat větší část voličů nepostupujících kandidátů, Babiš by však podle politologů mohl například útočnou rétorikou odradit část voličů, aby vůbec k urnám přišla.

V prvním kole volby nové hlavy státu hlasovalo kolem 68 procent voličů. Taková nebyla volební účast při posledních prezidentských volbách v prvním ani druhém kole. "Zásadní bude, jestli ji lze ještě ve druhém kole překonat. A to podle mě rozhodne," řekl ČTK politolog Ladislav Mrklas. Překvapivý byl i vysoký podíl voličů pro Pavla a Babiše, z nichž každý dostal kolem 35 procent hlasů. "Oproti průzkumům se utrhla dvojice Babiš-Pavel," uvedl politolog Josef Mlejnek.

Třetí Danuše Nerudová se ziskem asi 14 procent hlasů za zmíněnými dvěma postupujícími zaostala. Podle politologů jí možná ublížila kauza kolem titulů na Mendelově univerzitě, kterou dříve vedla, i slabší výkon v televizních debatách. "Komunikační strategie Nerudové v tomto ohledu (kauza titulů) byla dost špatná. Její štáb si možná chvilku myslel, že to samo opadne," řekl Mlejnek. Podle politologa Jana Kubáčka má však Nerudová šanci na vstup do politiky v budoucnu. "Kdybych si měl zaspekulovat, tak by mě vůbec nepřekvapilo, kdyby se na základě tohoto výsledku a zkušeností rozhodla jít do aktivní politiky, třeba v nějakém novém společenském bloku, protože se blíží evropské volby a ty vždycky pomáhají a přejí nováčkům," doplnil.

K Pavlovu postupu do druhého kola možná přispěl i nedávný verdikt v kauze Čapí hnízdo, kde soud v pondělí Babiše nepravomocně osvobodil. "Babiš začal být vnímán jako větší nebezpečí, než kdyby šel do druhého kola jako člověk odsouzený," uvedl Mlejnek. "Ukázalo se, že Danuše Nerudová zřejmě tratila na tom, že se velká část nerozhodnutých voličů nakonec rozhodla hlasovat pro toho, který měl největší šance, postavit se Andreji Babišovi." řekl politolog Miroslav Mareš.

Ve druhém kole volby 27. a 28. ledna má podle politologů větší šanci získat hlasů od neúspěšných kandidátů spíše Pavel. "Otázkou je, jestli všichni tihle voliči přijdou a druhou otázkou je, jestli ještě někde existuje další rezervoár hlasů pro Babiše. A to možná ne ani u těch, co volili (kandidáta SPD) Jaroslava Baštu, ale u těch, kteří nepřišli volit. Protože pouze v tom případě by měl Andrej Babiš šanci ten výsledek zvrátit," uvedl Mrklas.

Témata: prezidentské volby 2023 Volby