Andrej Babiš řekl, co by považoval za úspěch

Andrej Babiš u soudu ke kauze Čapí hnízdo.

Autor: ČTK

14. ledna 2023 12:00

Bývalý premiér a kandidát na prezidenta Andrej Babiš (ANO) v pátek krátce po otevření volebních místností společně s manželkou Monikou a dětmi Vivien a Frederikem odevzdal hlas ve volbě hlavy státu v Průhonicích. Považoval by za úspěch, kdyby postoupil do druhého kola, řekl poté novinářům.

Volební účast by podle Babiše mohla být velká. Do urny vhodil lístek se svým jménem a domnívá se, že stejně učinila jeho rodina. Pokud by ve volbách neuspěl, zůstane předsedou hnutí ANO. Kandidaturu například do Senátu nezvažuje.

"Volby jsou velice důležité, protože máme vládní koalici, pět stran, které ovládají Sněmovnu, Senát i vládu. A jsou tady tři provládní kandidáti," uvedl. Na mysli měl Petra Pavla, Danuši Nerudovou a Pavla Fischera. "Myslíme si, že na Hradě by měl být někdo jiný, než koho podporuje vláda," uvedl.

Babiš o sobě řekl, že je jediný nezávislý kandidát, který vždy bojoval za zájmy České republiky a jejích občanů. "Mám zkušenosti v zahraničí, znám většinu prezidentů, se kterými jsem se setkával. A moje výhoda je, že znám problematiku všech ministerstev," konstatoval expremiér. Vládu by se jako prezident snažil přesvědčit, aby pomáhala lidem a například řešila cenu elektřiny, řekl.

V následném rozhovoru s německou televizí ARD Babiš uvedl, že by jako prezident chtěl působit na evropské úrovni, zasazovat se o řešení problému s migrací, o rozšíření schengenského prostoru. Litoval, že Rakousko nedávno zablokovalo vstup Rumunska a Bulharska do Schengenu.

Nepodporoval by pokračování odchodu od fosilních paliv, pokud nejsou zajištěny alternativy. Zejména kritický byl k povinnému omezování emisí CO2 u automobilů. "Jsem pozitivní vůči Evropě, ale musíme se vrátit ke čtyřem základním svobodám," uvedl.

Babiš také řekl, že by chtěl jako prezident podporovat ekonomickou diplomacii. Jeho první zahraniční cesta mimo Evropu by vedla do Vietnamu.

Babiš oznámil kandidaturu na prezidenta 30. října v televizi Nova, o den později tak učinil oficiálně na tiskové konferenci. Podepsalo mu ji 56 poslanců hnutí ANO, které vede.

Témata: prezidentské volby 2023 Andrej Babiš