Volby prezidenta: Do poslední debaty dorazil i Babiš. Rýpl si do Vondráka, Nerudová s Pavlem mu vyčetli covid

Babiš poprvé dorazil do předvolební debaty, v níž diskutuje s Nerudovou a Pavlem

Autor: ČTK, stars24.cz

12. ledna 2023 20:36 | Aktualizováno: 12. ledna 2023 21:30

Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) den před otevřením volebních místností poprvé dorazil do debaty s ostatními kandidáty do prezidentské funkce. Na televizi Nova dnes večer od 20:00 diskutoval s bývalou rektorkou Mendelovy univerzity Danuší Nerudovou a bývalým vysokým představitelem armády Petrem Pavlem v pořadu vyhrazeném trojici nejúspěšnějších kandidátů podle průzkumů veřejného mínění.

Babiš loni oznámil, že do přelomu roku se nebude účastnit diskusí s ostatními kandidáty, protože chodí do debat s občany. V lednu pak neúčast v dalších debatách zdůvodnil tím, že média chtějí dělat z prezidentské volby show.

V úvodu dnešní diskuse pořádané ve studiu bez publika věnovali oba kandidáti Nerudové kytici, Babiš předal Pavlovi čepici ze své předchozí kampaně s heslem "Silné Česko". Pavel podobnou čepici s nápisem "generál" položil na Babišův prázdný stolek ve středeční debatě TV Prima a CNN Prima News. Dnes na začátku debaty Pavel dal Babišovi makronky v narážce na úterní Babišovo jednání v Paříži s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem.

Babiš se na začátku dnešní prezidentské debaty v televizi Nova dostal do defenzivy kvůli své činnosti při epidemii covidu-19 či vyšetřování ve Francii. Bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová naopak čelila otázkám na nezkušenost ve veřejném prostoru či kauzu "rychlotitulů" a plagiátů závěrečných prací studentů univerzity a bývalý vysoký představitel armády Petr Pavel musel obhajovat své někdejší členství v KSČ.

Babiš čelil dotazům na svůj premiérský podíl na ekonomických problémech i úmrtích lidí v prvních dvou letech epidemie covidu-19. Pavel popsal Babišovo počínání jako chaos. "Chaotické bylo řízení i komunikace k veřejnosti," řekl. Nerudová uvedla, že krizový manažer by měl situace řešit, ne je vyvolávat. "Polovina ekonomického propadu byla způsobena chaosem," řekla. Podle Babiše však na epidemii nebyl nikdo na světě připraven, sám se řídil doporučeními odborníků a úmrtí ho mrzí.

V defenzivě byl Babiš i při dotazech na předběžné vyšetřování možných daňových úniků ve Francii. "Nevím o žádném vyšetřování, nikdo mě nekontaktoval," řekl. Komentovat nechtěl prohlášení místopředsedy ANO a hejtmana Moravskoslezského kraje Ivo Vondráka, který tento týden řekl serveru Seznam Zprávy, že nebude volit Babiše, ale Pavla.

Nerudová se naopak musela bránit výtkám, jak dosud komentovala kauzu, že za jejího působení coby rektorky studenti za finanční úplatu získávali tituly za neúměrně krátkou dobu. Nerudová tvrdí, že o těchto praktikách nevěděla. Dnes zdůraznila, že univerzitu řídila v náročném covidovém období. "Jsem rád, že paní Nerudová potvrdila, že covid-19 byl pro nás velice náročný," kontroval Babiš.

Pavel zase musel obhajovat své někdejší členství v komunistické straně, do které vstoupil jako čtyřiadvacetiletý v roce 1985. Uvedl, že to není žádným tajemstvím. "Nikdy jsem ji nezastíral, hovořil jsem o tom otevřeně," řekl s tím, že zveřejnil všechny dokumenty.

Kandidáti museli v dnešním přenosu také vysvětlit vlastní volební hesla, televize do debaty zařadila i hodnocení kandidátů jejich partnery. Uchazeče o funkci prezidenta také nechala volit ze sady slov ty nejdůležitější hodnoty. Babiš vybral svobodu, solidaritu, bezpečnost, Nerudová svobodu, rovnost a prosperitu, Pavel svobodu, solidaritu a řád a pořádek.

Při debatě to nejvíc jiskřilo mezi Babišem a Pavlem. Bývalý premiér vyčítal Pavlovi, že poslední roky nic nedělal pro lidi a pouze se připravoval na kandidaturu. Pavel kritizoval například Babišův populismus, dokáže si podle něj připsat zásluhu i za "východ slunce." Nerudová dvojici vybízela, aby nechala osobních půtek a dostalo se na diskusi o budoucnosti ČR.

Témata: prezidentské volby 2023 Andrej Babiš Danuše Nerudová Petr Pavel